Sziasztok!
Csak olvasok, és kapkodom a fejem....az a gondom, hogy szeretnék egy szigetüzemet, de totál nem tudom melyik irányból kezdjek hozzá. Arra már rájöttem, hogy sosem fogom tudni a teljes fogyasztásunkat függetleníteni, de amennyire anyagilag meg tudom oldani, próbálok maximálisan magamnak termelni.
Készül a "legnagyobb" 1 fázisú, 7 panellal, 2,8kWp rendszer teljesítménnyel.
A számokat látva eléggé elbizonytalanodtam, mert a korábbi fogyasztásaink elég magasak voltak, először (a rezsicsökkentés csökkentése után)1023 KWh, (július) utána 672 KWh,(augusztus) 678 Kwh (szeptember). Nem tudom miből adódik a júliusi különbség a többihez képest, de van több almérő óra a házban, semmi nem utal a különbözetre, havonta diktálunk. A méretezésnél akadtam el, szeretnék minél több mindent leválasztani a "hálózatról", elsősorban az autó töltését, 1 fázisú rendszerünk van. Kb 3 naponta töltjük az autót, 20-85% között, a legutolsó lassú töltésünk 23,6kWh volt 6ó55 perc alatt. Kaptam ötleteket, honnan lehet "jó", használható akkumulátorokat szerezni, melyik való inkább tárolásra, töltésre. Ami mellett döntöttem, az a páncéllemezes megoldás, 2 V-os cellákból. 24V feszültségen elméletileg 14,88 vagy 26,04 KWh amit össze tudok állítani, elméletileg ez utóbbi fedezi 1 napi töltésünket, és még marad egy kevés, de az akkuk feltöltéséhez ha 400W-os paneleket szerelek, mennyi kellene hozzá? gondolom számít a napsütéses órák száma, meg kismillió más dolog, de az inverter sem mindegy mekkora....
Méretezésnél nem tudom miből mit adjak meg....ezen az oldalon találtam egy kis segítséget:
https://panelectron-shop.hu/szigetuzemu_napelemes_rendszer_meretezese
itt beírva a számokat "csak" 2 panelt ajánl töltésre, mi van ha többet rakok? hová lesz a többlet energia?honnan tudom meg mennyi idő alatt töltődik fel az akkupakk?
Köszi
G.