Elnézést, hogy vitatkozásnak neveztem az eszmecserét.
Az előző hozzászólásra válaszul, szerintem nem lehet általánosan kijelenteni, hogy a vírusrezisztens/toleráns fajták rosszabb ízüek mint a fogékonyak. Van ilyen is és olyan is. De pl. Az Orangered kifejezetten jó ízű és sok közülük ugyanolyan mint a fogékonyak.
Ez a vírus igen törékeny a szabad levegőn hamar elpusztul. A vizsgálatok azt bizonyítják, hogy ha a növényi nedvben lévő vírus a metszőolló felületén megszárad, akkor nem fertőzi meg a következő egészséges fát különösen akkor, ha a két fa metszése között 10-15 perc eltelik. De a biztonság kedvéért senki sem meri azt javasolni, hogy a metszőollót ne fertőtlenítsük, különösen akkor, ha egy fogékony fajtával van dolgunk. De ha rezisztens/toleráns fajtából áll az ültetvény akkor felesleges a fertőtlenítés.
A vírus akkor veszlyes, ha fogékony fajtával van dolgunk és a közelben van egy fertőzött kajszi, szilva, kökény vagy egyéb prunusz sövény. A beteg fáról a vírust elsősorban a levéltetvek viszik át az egészségesekre. A vírusos fák levéltetűelleni inszekticides permetezése hatástalan.