AmazingGecko Creative Commons License 2022.10.16 0 0 19778

Nincs itt semmi vitatkozás, csak eszmecsere. Sajnos rengeteg egymásnak ellentmondó infó van a neten és könyvekben is. A nemesítőnek az az érdeke, hogy minél jobbnak tüntesse fel a fajtáját, így minél több pénzt keressen belőle, minél több elismerést szerezzen. A faiskolásnak szintén érdeke lódítani, hisz egy rezisztensnek mondott fát sokkal jobb áron lehet eladni. (A korrektség kedvéért elmondom, hogy találkoztam már becsületes faiskolással is, aki elmondta, hogy teljesen rezisztens kajszi nem nagyon van!)

 

A toleráns fajták, amik megfertőződnek a vírussal kisebb mértékben, tovább adhatják a fertőzést pl. metszés során?

 

 

"Mai módszerekkel (PCR, DNS technikák) már meg lehet állapítani, hogy egy fajta rezisztens vagy toleráns. Azt a fajtát tekintjük rezisztensnek, amelyikben nem szaporodik a vírus. A szó szoros, tudományos értelmében teljesen rezisztens kajszi nem létezik, legalábbis ilyenről tudományos közlemény még nem jelent meg."

 

Ha nincs rezisztens kajszi, akkor (jobb híján) a lehető legtoleránsabb fajtákat érdemes választani. Más kérdés, hogy íz szempontjából általában nem ezek a legjobbak!

Előzmény: arpad-lajos (19774)