Hát elég zavaros ez az egész vitatkozás. A fő gond, hogy mindenfajta hozzászólás bizonytalan alapból indul ki. Sokszor azt se tudjátok, hogy valóban milyen fajtát adott nektek a faiskola. Persze ez nem a ti hibátok, csak azért említem meg, mert ezekből az anyagokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Ezek a népszerűsítő irodalmak amelyeket magyar nyelven olvasgattok pedig nem mérvadók, nem tudományos kísérleteken alapulnak. Sajnos vannak kutatók is (Magyarországon is) akik úgynevezett szabadföldi ellenállóságról beszélnek. Ez azt jelenti, hogy nem tudományos vizsgálaton alapul a véleményük, hanem szabadföldi megfigyeléseken. Mi a baj ezekkel a szabadföldi megfigyelésekkel? Az, hogy a fák fertőzése a véletlenre van bízva, vagyis nem korrekt kísérletekkel bizonyított. Mi lenne korrekt? Ha az egyes fákat több ismétlésben fertőzést mutató fákról szempajzzsal fertőnék és utána figyelnék meg és jelentenék ki, hogy rezisztes/toleráns az adott fajta. Ilyen hazai vizsgálatról még nem láttam beszámolót.
Ami a rezsztens/toleráns kérdést illeti, a mai módszerekkel (PCR, DNS technikák) már meg lehet állapítani, hogy egy fajta rezisztens vagy toleráns. Azt a fajtát tekintjük rezisztensnek, amelyikben nem szaporodik a vírus, toleráns pedig az, amelyikben kis mértékben ugyan de szaporodik a vírus, Ez a kis mennyigű vírus azonban nem okoz sem szimptókákat sem látható növekedésbeni és terméshozásbani csökkenést. Ilyen vonatkozásban a termesztésben lévő "rezisztensnek" tekintett fajták (Orangered, Goldrich, Bergeval stb.) toleránsak vagyis nagyon kevés vírus van bennük, és így a tudományos értelemben nem tekinthetők rezisztensnek. De gyakorlati szempontból ezekre ráragadt, hogy rezisztensek, ami ha nem akarunk kötekedni, akkor elfogadható. Ami nem elfogadható, hogy egyes nemesítők a szabadföldi megfigyeléseik (nem kísérletek!) alapján rezisztensnek vagy toleránsnak titulálják a fajtáikat, nyílvánvalóan azzal a céllal, hogy eladják azokat. Ez tudománytalan, félrevezető és elítélendő.
A szó szoros, tudományos értelmében teljesen rezisztens kajszi nem létezik, legalábbis ilyenről tudományos közlemény még nem jelent meg. De elégedjünk meg azzal, hogy ma már van egy csomó igazán jó fajta amit a becsületes faiskolások rezisztensnek neveznek, de alapjában véve tudományosan toleránsak.
Ennek értelmében a vitát indító hozzászólónak nyugodt szívvel ajánlható fajták: Goldrich, Orangered, Bergarouge, Bergeval, Kuresia stb. Bár ezek a fajták már elég régiek, de van már számos új is és azok között is érdemes keresgélni, jóllehet azoknál a licencdíjat meg kell fizetni.