Archi Creative Commons License 2000.03.06 0 0 126
M.illion!

Egy másik történelmi korszakot csak abból a korból lehet megítélni, amelyikben élsz. Én spec. nem tudok nyilatkozni arról, hogy hogyan látnám Mozartot 1950-ben vagy akár mint kortárs. Tehát szerintem jogomban áll bárkiről és bármiről véleményt alkotni, mindegy, hogy mikor létezett, a saját értékrendszerem alapján. Ezt az értékrendszert pedig igenis nagymértékben meghatározza a kor, amelyben élek. A kultúra, a társadalom, a neveltetés, az iskolák stb.
Lehet, hogy nincs igazam, amikor véleményt nyilvánítok, de ez már egy másik kérdés. Azt soha nem állítottam, hogy mindig igazam van. Leírom, hogy mit gondolok, pl. hogy Mozart van, ahol giccses aztán vagy érdekel vkit vagy nem.

Egy giccses környezetben élő vki képtelen megtagadni önmagát, vagy lis nagyon nehezen. Ha vki megtagadja azt a kultúrát, amiben nevelkedett, akkor kevésbé lesz népszerű. Azon egyszerű oknál fogva, hogy a kutya sem fogja érteni, mit akar. Mozart zenéjét pedig szerették. Szerette a giccses közeg is. Én is szeretem, bár kicsit giccsesnek tartom. Akkor biztos nem tartották giccsesnek.

S ha már itt tartunk, mi van pl. a barokkal, a rokokóval. Ezt vki akkoriban giccsesnek tartotta vki? Mai szemmel azt mondom, giccsesek. Vmi tetszik bennük, de akkor is giccsesek.

S csak egy kicsit vissza az improvizációra: ezt azért hoztam fel példának, mert innen volt a legkönnyebben megközelíthető a redundancia és a gagyi kapcsolata.

Üdv!

Archi

Előzmény: m.illion (124)