szojkaj Creative Commons License 2022.10.11 0 0 20538

Köszi szépen a válaszokat.

Kérdésekre: a szőlő permetezést idén kb. júniusban hagytam abba teljesen, a száraz idő miatt nem aggódtam, de napi szinten figyeltem. Nem lett belőle probléma.(?)

Két korai fajta levele ami már sárgul, színeződik, elkezdett lehullani.  Ezeken már júliusban érett szőlő volt. Két fajta augusztusban- szeptemberben letermett, levelei még zöldek.

Másik 2 fajtán még szőlő is van, tökéletesen zöld, egészséges levelekkel.

A legkorábbi kettő közül az egyiken vettem észre enyhe- közepes lisztharmat fertőzést kb. 2-3 hete . Nem foglalkoztam vele, mert szőlő nem volt rajta, illetve mellette termő tőkék voltak, nem akartam fújni. Már másként csinálnám.

Újabb fertőzésem azóta nem volt, de napokban a másik korai fajta is mintha tüneteket mutatna, szőlő a kertben még maximum 2 hétig van, azért gondoltam, hogy lefujom az egészet, ha már nem lesz rajta szőlő.

Kiskerti tőke mennyiségről beszélünk egyébként, a fajtákat azért nem írom, mert nem egyértelmű mindegyik...

Azt is látom, hogy az említett fertőzött két fajta érzékenyebb, tavaly is ezeket kapta el jobban a kórság.. akkor nem is kicsit, szerencsere mégis szépen termettek, meg meg is lepődtem.

A többi tavaly sem és idén sem fertőződött, annak ellenére , hogy hol tudatosan leálltam  a védekezéssel,  hol pedig  elbenaztam.

Üdv.

Ja. Dunántúli a kert, szeptember közepétol napjainkig nagyon sok csapadék érkezett, illetve gyakran érkezett több kevesebb csapadék, ez nyilván megváltoztatta az addigi aszályos környezetet, tehát várható volt, hogy támadni fog aminek támadnia kell, de addigra már nem is tudtam volna fújni, hiszen naponta szedtük a termést.