http Creative Commons License 2000.03.05 0 0 80
Semmi gond. Tényleg nem Te bunkóztál le. Tudom. Azt is, hogy a két 'hogy' közé nem kell vessző. Mert nem kell a két 'hogy'. Azt mondtad: bocs. Ezzel a részemről el van intézve.

Akkor folytatom a lényeget:
Megítélésem szerint nem romlik a helyesírási készség a populációban. Pusztán arról van szó, hogy képzetlenebb emberek is nagy nyilvánossághoz juthatnak. Én a vidéki rokonaimtől minden névnapon, születésnapon és jelesebb ünnepeken szívhez szóló képeslapokat, leveleket kapok. Sose felejteik el föladni. Kijárták a hat-nyolc elemit és elképesztően egyedi helyesírásuk van. Ha 1947-ben lett volna topic, fax, akkor egészen hasonló lenne a helyzet mint ma. Akkor is volt egy képzett, kultúrált réteg, és ma is. Szerintem igazán nem változtak az arányok a helyesírási készség tekintetében. Mondom: csak a 'publicitási sávszélesség'.

Megítélésem szerint, ha a tájnyelvben, nyelvjárásokban teljesen természetes, hogy azt mondják például: "nem gyün haza a lyány, iccakára elmarad, ebbe van a sok tévézés átka", akkor nem olyan nagy vétek azt mondani: "hú, de meginnák egy jó Ászkot". A b e s z é l t nyelv szituatív. Sokrszor a grammatika fölrúgása kifejezőbb, informatívabb lehet. Még a magánhangzók harmóniájának igénye is belejátszhat a szabálytól való eltérésbe. Én ha újságba kéziratot írok, mellőzöm az 'e' és 'ö' betűk józan fölcserélgetését. A korrektor kijavítja. Csak 'e'-t használok. Egyébiránt zavar és ahol lehet fÖlcserélek.

Most egy kicsit keményebb leszek. A fent említett tájnyelvi fordulatot hogyan lehetne helyesen írni. Csakis fonetikusan. A topicokban föllelhető fonetikus írást (eccer, aszthiszem etc.) miért ne lehetne úgy tekinteni, hogy az szöveg írója tájnyelvként kezeli a saját nyelvjárását. Most az lenne a kérdésem, hogy ez nagyon apologetikus-e, vagy pedig van benne valami logika....

Egyébiránt a Grétsy nem halt meg tévedtem. Csak a tévében halt meg.

Előzmény: retix (78)