somytomy Creative Commons License 2022.10.03 0 1 32158

"Attól, hogy nem hangos a dekóder, még lehetnek funkciók, amik gyárilag magas Fxx-re vannak állítva. De ha alacsonyra is - nekem van 8 mozdonyom, amit rendszeresen használok, ha csak a jobbra zárfény-balra zárfény pozíciókat kellene mindhez fejben tartanom, megőrülnék. És ezzel valószínűleg sokan mások is így vannak, mert a fremós és az amcsi operating session-ökön is legtöbbször azt látni, hogy a nem-hangos mozdonyok is össze-vissza, de egyáltalán nem valósághű fényekkel közlekednek, mert a vezető agya is addig jut, hogy be tudja kapcsolni, a többi már gond. Egy komprehenzív rendszerrel mindez nem lenne gond."

Akkor azokat átprogramozza az ember, bár én nem igazán értem, minek csinálna ilyet a gyártó. Egyébként a legutóbb vásárolt két jármű világításfunkcióit én se tudtam még megtanulni (keveset vasutazok mostanság, lényegében parkolópályára került a hobbi). De ez nekem nem akkora gond, felrakom őket a sínre, egy fél perces próba után a vonatozás idejére megmarad, hogy F3-F4 volt a két zárfény és onnantól megy.

"És nagyon furcsa számomra, hogy érvelnem kell amellett, hogy egy jó vezérlőben a gombokra az legyen ráírva, hogy mit csinálnak, és nem az, hogy F0-F28."

Emellett nem kell érvelned, mert ezt senki sem vitatta. Más szerint egy jó vezérlőn meg odanézés nélkül meg lehet nyomni a gombot, mert nem egy kijelző tükörsima felületének valamelyik részéről van szó, egy harmadik szerint meg legyen kicsi és kézbeillő. Szóval ez mind inkább életfilozófia kérdése, mert ha fizikai gombokat szeretne az ember, azokra csak azt lehet írni, hogy F0-F28 pont azért, mert a homlokfényeken kívül semminek sincs szabványosított "helye" a modellezésben. Vagy elég nagy kijelzőt tenni a készülékbe, hogy odaférjen mellé a sok gomb és a képernyőn lehessen dinamikusan feliratozni, de akkor az meg egy nagy pult lesz. Szóval (szerintem nem először) megint arra lyukadunk ki, hogy mindenkinek mások a szempontjai és a prioritásai csak ez neked látszólag nem fér a fejedbe.

Előzmény: benbe (32149)