somytomy Creative Commons License 2022.10.02 0 4 32145

Mindegy, hogy hány funkciót használsz, ha a zárfényt az F17-F18-ra kapcsolta, és a dekóderben nem tudod máshová helyezni, akkor szükséged lesz a fura gombkombinációk megtanulására.

De pont erre mondtam, hogy nekem nincsenek hangos mozdonyaim, a hang nélküli dekóderekben meg nem szokták puszta passzióból F18-ra tenni a világítást. Annyi funkciókimenet meg még Plux22 dekóderen sincs, hogy F10 fölötti gombokra szükség legyen. Azt egy szóval sem mondtam, hogy az érintőkijelzős megoldásnak nincsenek előnyei, csak azt az egy állítást vitattam, hogy az érintőkijelzőt ránézés nélkül lehet kezelni és nekem úgy tűnik, hogy valójában egyetértünk. Vagy legalábbis azóta is annak az előnyeit ecseteled, hogy a kijelzőn akármi megjeleníthető, márpedig ahhoz ugyebár rá kell nézni :-)

Amúgy mintha valamelyik központnak (talán az Ecos valamelyik verziója) lett volna egy-egy sor gombja a képernyő két oldalán, amikhez a képernyő szélén jelent meg a felirat (kb mint egy bankautomatán). Ez például szerintem olyan szempontból jó középút, hogy ránézve rögtön láthatod, hogy az F12 a rövid kürt, de ha éppen megy fejből, akkor tapintás alapján is megnyomhatod.

Namost a mai mérnöki minimum, hogy ha valami kezelőfelületet lehet intuitívre csinálni, de úgy is, hogy azt tanulni-gyakorolni kelljen (és ha rég csináltad, akkor ne menjen rögtön), utóbbi nem kerülhet gyártásba.

Ezt mondjuk szerintem nem eszik ennyire forrón (elviccelhetném például azzal, hogy akkor az autógyárak mind rosszul csinálják az alapfunkciót), egy tanulást igénylő kezelőfelületnek is lehetnek előnyei az intuitív (erre még visszatérek mindjárt) megoldással szemben. Egy program grafikus felülete például jó esetben elég intuitív, de billentyűparancsokkal szinte mindig gyorsabban meg lehet csinálni ugyanazt, ha tudja őket az ember (parancssorról nem is beszélve). Persze az ilyen felület elsőre bosszantó, mert magyar ember nem olvas kézikönyvet. Iparban meg az mérnöki minimum, hogy a konkrét géptípus ismerete nélkül nem nyúlunk hozzá, mert hiába kell így mindenre külön kiképezni a dolgozót, utána a gyorsabb munkavégzésen bőven behozzák ezt a befektetést.

Mellesleg az "intuitív" is igazából csak azt jelenti, hogy a felhasználó a más, hasonló eszközökkel megtanultak alapján elboldogul vele. Megint csak a számítógéphez visszatérve, nagymamámnak például eleinte minden programról külön el kellett magyarázni, hogy a jobb felső sarokban lévő kis × zárja be az ablakot, mert hetvensok éves fejjel kezdett ilyesmit használni. Na neki elsőre nem sokat segített, hogy a pasziánsz program kezelése amúgy teljesen intuitív.

Előzmény: benbe (32138)