A hét szűk esztendő 3. éve de a fájdalmam mérhetetlen. Ha nem szeretném ennyire a szőlővel való tevékenykedést azonnal otthagynám a picsába ;-)
A szoros programok (munka) miatt nem jött össze a Generosa és így a kb. 8q Zweigeltben bíztam amiből 2q szénsav atmoszférás erjesztése volt tervbe véve a maradék meg hagy szóljon.
Múlt hét kedden reggel egy gyors látogatás alatt már csak kb. 50 kg-ot találtam illetve a felhúzott hálók alatt vadkár okozta csupasz kocsányokat. (tegnap délután már az 50 kg-ot sem)
Eddig csak a Zalagyöngyét vitték el amit az idén a vadak ettek meg (na azt nem sajnálom), ez volt az első alkalom hogy a kékszőlőbe is belenyúltak. Ezt akár borász is elvihette nem csak pálinkás mert másoknál a vadak még kerítéssel védett területen is nagy károkat okoztak.
A kerítés - ebben a vészterhes időszakban - nem játszik, ha csak a drótot számoljuk 12 tekercs, 283x8 m bekamerázása sem lenne olcsóbb de most kamera bérlési lehetőségeket keresek 4-6 hét időtartamra... na meg valami csősz félét... de ezek is mind-mind extra kiadások (mikor nagy magabiztossággal az mondtam, hogy ha nekem 400 Ft-omba kerül 1 liter bor előállítása 300 Ft helyett, lesz@rom mert az enyém de akkor csak a növény ápolásra gondoltam nem termés védelemre)
Hálózni úgy is kell 2x (hajtás és bogyó védelem)...
Pár siker ez évből azért csak van , vadrágás elleni védelem, harc a fekete rothadás ellen, átoltások, egyre jobban kialakuló idős ültetvény, mesés csemegeszőlő termés de a korona feltétele még várat magára.
Ha esetleg valakinek van valami ötlete, ne tartsa magában;-)
A "házi" hűtő-fűtő rendszer elkészült, a "tűzoltásos" Olaszrizlingnél kipróbálhatom legalább a hűtést...