Amphicoelias Creative Commons License 2022.09.30 0 0 10218

Fülbemászó? Azért Björk dalai, a régieket is ideértve, a Debut kivételével sosem próbáltak klasszikusan fülbemászóak vagy könnyen dúdolhatóak lenni, aki azt akarja, az nem Björköt hallgassa, arra ott vannak az átlagos pop dalok. Björk mindig is az az előadó volt, akinek idő kellett a művészetéhez, nem lehet azonnal megszeretni, több hallgatás kell hozzá, mire a hangjához, stílusához hozzászokik valaki, de aztán pont ezért annál erősebb lesz a kötelék, amikor végre sikerül megérteni, megszeretni, mert annál egyedibb, különlegesebb a zenéje, olyasmi, amit nem tudsz kiverni a fejedből. Szóval a klasszikus értemben fülbemászó, elsőre emlékezetes dalt szerintem nem is érdemes várni.

Talán én azért látom kicsit másképp, mert én szerintem az itteni hozzászólókhoz képest egy fiatalabb korosztályhoz tartozom, én ugyanabban az évben hallottam először a Homogenic-et, a Vespertine-t és mondjuk a Biophiliát vagy a Voltát, nekem nem kötődik nosztalgia a régebbi lemezekhez, hanem együtt hallottam a zenét a Biophiliáig.

Ami pedig az utóbbi pár lemezét illeti: én épp ellenkezőleg látom. Szerintem is a Homogenic, Vespertine a legjobb lemezei, de szerintem nem azért, mert azokban van az a pár nagyon emlékezetes dal, sőt, nekem a Cosmogony, Virus, Crystalline, Mutual Core, Declare Indepencence, Stonemilker, Lionsong, Black Lake, Arisen my Senses simán felér a legjobb dalokkal a régi lemezeken, ugyanolyan gyakran eszembe jutnak, a szövegük vagy a dallamuk, mint mondjuk egy All is Full of Love. Szerintem pont, hogy a kevésbé emlékezetes dalok adják a különbséget. Pl. a Az Utopia dalainak úgy 70% totálisan felejtős nekem, a Vulnicura utolsó három dalát sosem hallgatom, ellenben a Homogenic-nek minden dalát nagyon szeretem, az All Neon Like vagy az Alarm Clock is nagy kedvencem. Szerintem az új Björk lemezekkel nem a slágerek hiánya a gond, hanem pont, hogy a "töltelék" dalok sablonossága.

Az új lemezről egyelőre csak annyit, hogy szerintem sokkal jobb, mint az Utopia, itt nincs annyi felesleges dal. Még nem hallgattam eleget, hogy véleményt mondjak róla komolyabban.

Előzmény: mindenki senkije (10216)