decibel
2000.03.03
|
|
0 0
329
|
Kedves Paleo!
Ha jól sejtem szegény Pál mindenkinek más miatt nem tetszik. Például Marcion ugyan Pál leveleket fogadott csak el az összes Újszövetségi irat közül, de csak általunk nem ismert módosításokkal. Azt hiszem a Zsidókhoz írt levelet viszont nem fogadta el. Mellesleg Marcion ezek mellett csak Lukácsnak az evangéliumát fogadta el, de itt is Jézus gyerekkori életének leírásának kihagyásával.
Ahogy én látom Pál nagytudású farizeus volt, aki meg tudta a Jézus után magukra maradt keresztényeket védeni a zsidókkal folytatott vitákban, valamint legalizálta a nyitást a pogányok felé. Ez a tevékenysége egyrészt rokonszenvet ébresztett a pogány elkötelezettségű egyházatyáknál. Ugyanakkor azonban teljesen a maga képére formálta a Jézusi örökséget. Dogmái a saját zsidó örökségébe vannak beágyazva, és nem támaszthatók alá Jézus szavaival. Ez másrészről ellenérzést is kelt ugyanazokban és másokban.
Pál szeretett az egyház legutolsó szolgálójaként szerénykedni, de azért jó néhány helyen megmondja, hogy ő itt a Jani.
Na most képzeld el, ha otthon csak akkor kapnék levest, ha Mária értékelésével egyetértünk, vagy a szentségek számát jól tudom! Brrr...
Üdv! |
Előzmény: Paleokrites (326)
|
|