1./ Hokutofuji :
Számomra az egyik leg-különösebb figura a Makuchi-ban. A sumo-ja az igazi, vérbeli "csak mindent bele"
modorbeli. Technikailag nem kiemelkedő, de hihetetlen küzdeni-tudása és belemenő készsége van, már-
már a köz-, és önveszélyesség határáig elmenően. Nincs a jelenlegi Makuchi mezőnyben még egy olyan
birkózó, akit annyi ízben láthattam volna bevert fejjel, betört orral, vértől csepegő - csurgó testtel, mint
éppen őt. Igazi, vérbeli kamikaze.
2./ A mostani és a két korábbi (Natsu és Nagoya Basho) tornák meglepetés - embere :
Midorifuji-ról van szó, aki a Haru Basho-n elért 12-3 eredményével került fel a májusi tornára a Juryo-ból
a Makuchi-ba és miután a Natsu és a Nagoya Basho-n is jó eredménnyel zárt és ráadásul még a Nagoya
Basho-n történt sorozatos Covid-okozta visszalépések szerencsés módon a kezére játszottak Makuchi 11-
ből Makuchi 1w rangig lépett előre, ami azért nem semmi egy, a Juryo-ból szinte frissen felkerült valaki
számára. És ami igazán meglepó, hogy 8 nap után, egy sor Sanyaku-belivel vívott meccset követően 4-4 métleggel áll - mondhatni szinte újoncként. 2021-ben ugyan volt ugyan már Makuchi-tag, de akkor nem
tudott megkötni a legfelső osztályban, nemhogy ilyen, mostani magasságba feljutni. Roppant kyváncsi
vagyok a további Makuchi pályafutására - karrierjére.
3./ Végül : Két Ozeki szereplése :
Az egyik Shodai, aki talán a leg-különösebb figura egyfelől a Sanyaku-ban de legfőképpen, azon belül is,
a második legrangosabb polcon, ahol azért már illene valami emlékezeteset lerakni az asztalra. Ebben a
rangban mindössze két alkalommal (2021. Natsu 11 - 4, illetve 2022. Nagoya 10 - 5) tette le egy Ozeki-hez méltó eredményt az asztalra.és a maradékból is kirí éppen a mostani, eddigi 1 - 7, amire nem lehet szavakat találni. Ráadásul a Sanyaku - beliekkel szamen eddig mindössze kétszer meccselt (Kiribayama
illetve az eddig ugyancsak kritikán alul szerepelt Daieishoval szemben) és mindkétszer gyufa lett a vége.
Eszerint 6 lehetséges Sanyaku-beli elleni meccse lehet még hátra, úgyhogy, ebből nem tudhatni, hogy a
"repülő nehéz kő hol állhat meg" ? Szerintem, ha nem japán lenne véletlenségből, már régeségen vissza-vonultatták volna.
A másik ügy Mitakeumi : Az elmúlt tornán kado ban Ozeki-ként indult és a Covid anomália következtében
a 7. napon történt visszalépéssel, 2-5-8 eredménnyel zárt és ebből képtelen voltam kikövetkeztetni azt,
hogy ennek következtében, az Aki Basho-n, ismételten "csakis" kado ban Ozeki - státusban indulhatott,
avagy valami más megítélés alá esett. Mert úgy látom, hogy ezen a, mostani tornán eleddig produkált eredménye (3 - 5) is közelít ahhoz, hogy a./ vagy ismét kado ban Ozeki státusba kerüljön, avagy b./ ha egyszer már ott van, úgy most (a Kyushu Basho-ra) Sekiwake rangba léphet vissza. Ez is nagy talány.