Ma magyarországon a kiadók scifi témában 1-2 ezer példánynál többet nem adnak ki. Ennek több oka van, a solaria listán nemrég tárgyalták ki a témát...
A terjesztői hálózat katasztrofális, ha kiadnak egy könyvet nem biztos, hogy eljut vidékre is. Nem biztos, hogy a boltok rendelnek belőle, hátsó polcra kerül stb. Elvétve lehet látni boltokban scifi könyvet.
Erősen lecsökkent a 90-es évek elején a vásárlóerő, minden ide vezethető vissza.
Ahogy kivettem a kiadók erősen tartják monopóliumukat, nincs igazi verseny (ahogy szokott errefele lenni).
SZVSZ a vásárlók igénye nem találkozik a kiadók/erjesztők által megjelentetett irodaloméval.
A klub egyébként többször reklámozta tagjainak a megjelenő trek-es témájú cuccokat. Az FC videokazettára talán 20-30 rendelés érkezett. A Mobius tulajdonosa szokta árulni a könyveket, egyszer azt mondja, kb annyi fogy el, mint ami a klubban elfogy.
Szerintem ha az a kb 100-200e TV3 néző nem jelentett komoly vásárlóerőt a hírdetőknek, akkor a feltételezett 10e trekker (ebből mondjuk ideális esetben 1-2e klubtag) hogy lenne az? Az a gond, hogy meg is kell győzni a kereskedőket.
Évekig tartó folyamat, mire javulhat a helyzet. Ehhez mindenképp kell, hogy 1-2 sorozatot leadjanak nézhető időpontban.
Próbálkozni kell, de sok reményt én nem fűznék a dologhoz. Rossz a magyar klíma a Star Trek-hez.