Miközben a mai, 4. versenynap akcióját és/lletve annak következmányeit néztem az összefoglalóban (az
Ura - Takarahuji meccsen látható egészen parádés, különleges Ura akciót, valamint, hogy a Gyoji ennek honorároumaként egy-szem sovány borítékocskát nyomott Ura kezébe), eszembe jutott egy régi történet
"az érdemek relítív voltáról", amelyet még az elmúlt század hazvanas éveiben mesélte el a BME egykori
neves Atomfizika professzora egy, a villamosmérnök hallgatóságnak tartott nyilvános előadása során.
Eszerint, "az angol Ernst Rutherford, a múlt század elején (1908-ban) atomfizikai kisérleteiértm, valamint
az alfa-, és béta - sugárzás mibenlétének tisztázásáét kémiai Nobel-díjban részesült" - mondotta a MTA -
tag, elméleti fizika professzor a hallgatóságának, majd hozzátette : "Az érdemek relatív voltára jellemző,
hogy ugyanezért a teljesítményért manapság itt nálunk, az I. éves fizika vizsgán egy kettes érdemjegyet
tudunk megajánlani."
Az egész csak amiatt jutott nagy-hirtelen eszembe, mert amíg a Sanyaku-beli, felsőháziak kezébe sokkal
több borítékocskát nyomnak egy látványosnak aligha nevezhető akcióval besepert győzelemért, fejében,
addig Ura mai mutatvábya eszerint csak egyetlen, kicsiny borítékocskát ért és ráadásul ugyanazon torna akárcsak egy-ugyanazon napi műsorán negyed / félóra különbséggel látható két meccsét egymás mellé
téve és csakis zért, mert az egyiket egy Ozeki, míg a másikat egy Maegashira (M3w rangu) mutatta be.
P. s. : ahogy elnéztem a nem is sokkal ezután következett Takakeisho - Kotonowaka összecsapást, az ott kölcsönösen bemutatott "pofonpárbaj" jóval több honoráriumhoz juttatta a győztest, mint amennyit Ura kaphatott, habár a szigorúan vett sporthoz (szerintem) vajmi kevés köze volt. Ekkora bonoráriumot egész biztosan nem osztanak ki ennyi pofonért, egy sarki kocsmában elfogyasztott meleg szaké, agy hideg sör
utáni hevülés nyomán, az egész biztos.