Üdv!
Sajna elég sokáig nem volt alkalmam benézni a fórumra, de örülök, hogy már 200 felett vagyunk.
Leginkább Gabcus felvetésére szeretnék reagálni, mert eszembe jutott valami, ami többé-kevésbé összecseng az ötletével.
Az a bizonyos első lépcső: (Nem vagyok klubtag, de én is rájöttem, hogy fontos lenne egy
komolyabb taglétszámú klub)
Előszöris, én egyáltalán nem tartom utópiának az "ezres" klubot. Fogalmam sincs, pontosan
hány trekker van itthon, de szerintem a legalsó elképzelhető szám is 10 000 körül lehet.
Persze nyilván nem lesz mindenki klubtag, de egy kis átalakítással szerintem a hazai
trekkertársadalom nagy részét be lehetne szervezni. Mire gondolok?
A rajongók -a szerény létszám ellenére- igenis komoly VÁSÁRLÓERŐT jelentenek.
Márpedig ez az, ami érdekli a hazai cégeket, és nem a mi megható érveink a sorozat
értékeiről. Szóval, arra gondoltam, miért ne lehetne a klubon keresztül trekes
dolgokat vásárolni. Vegyünk egy példát:
Gondolom elég sokan olvasunk mondjuk trek könyveket. Ha jól sejtem, jelenleg egy
kiadó kb 4-5000 példányban jelentet meg könyveket (persze vannak könyvek, amik
10000 körül vannak.) Képzeljük csak el, hogy mondjuk a Möbiusnak a klub a tagokon keresztül
már a megjelenés előtt pl egy 3000 példányos előrendelést lead. A Möbius már enélkül
is kiadogat ugye néha könyveket! A kiadónak ez óriási nyereség lenne, hisz szinte
rizikó nélkül jelentethetne meg könyveket, mi, trekkerek pedig így olyan regényekhez
jutnánk, amit a kiadó sosem mert volna megjelentetni, félvén a bukástól.(pl. DS9)
Mi nyernénk vele (kényelmesen tudnánk vásárolni, esetleg kisebb kedvezménnyel),
a Möbius jól járna, a dolog szerintem működne.
Ugyanígy biztosan sokan vennének filmeket VideoCD-n,VHS-en, DVD-en stb, vagy esetleg
PC játékokat,stb.
Egyébként én Pesten egyetlen helyen tudtam eddig trek-könyveket venni, de már az a
bolt is megszűnt, úgyhogy emiatt is nagy könyebbséget jelentene egy ilyen vásárlási
lehetőség.
Tovább megyek: a vidéki trekkerek még nehezebb helyzetben lehetnek, pedig ők is
biztos szivesen vennének dolgokat. Nekik különösen sokat jelentene
ha postán rendelhetnének pl. szinkronizálatlan filmeket.
És éppen ők azok, akiknek nem igazán van alkalmuk a találkozókra eljárni, ergo
nagy részük nem klubtag. Ez lehetne a lehetőség, hogy az elszigetelt
trekkiek is bekerüljenek a vérkeringésbe.
Összefoglalva: létrejöhetne egy klub, amibe mindenkinek megérné belépni, így szerintem
valóban komolyan megduzzadna a létszám. Egyes cégek a klubon keresztül komolyabb
megrendelésekre számíthatnának, tehát már nem nézhetnének minket levegőnek,
úgyhogy sokkal jobb esélyeink lehetnének a TV-éknél.
Nyilván nem megy a dolog ilyen simán, de már az is sokat számítana, ha nem kéne
az embernek a fél várost felhajtania egy könyvért.
Asszem kicsit hosszú voltam, és lehet hogy mindez kissé utópisztikusnek tűnik, mindenesetre
kiváncsi vagyok a reakciókra.
És még valami, Kira a When it Rains-ben, amikor felvette a csflotta egyenruháját,
megdöntött minden csúcsot, amit a trek-hölgyek valaha is felállítottak. Szegény Jadzia foroghat a sírjában, de Kira most fényévekkel veri őt. :)