A VR-ekben további erősítőmodellezéseken dolgoztak. A tonewheel modellek megálltak a VK8 szintjén.
VR700 demo: https://m.youtube.com/watch?v=IJi7FVZIQg8
Egyedüli kifogásom, hogy a Roland billentyűknek keskenyek a fekete hangjai, lecsúszik róla a kéz. A VR09 meg törpe billentyűs (bár azért jobb mint egy Korg microstation). A jelenlegi top modellük a VR730 viszont elég illúzióromboló.
Waterfall billentyű a VK8, VR760, VR700-ban jelent meg Rolandéknál, a többi kapufa.
Nord:
Electro 3-am van. Jazzes hangolású, rockban nem karmol, gyenge a drive szimuláció oda. A C1 modellt próbáltam még, ott igazi 2 manuálos waterfall feeling van, de a Electro 3 hanggenerátora is ezzel azonos, szóval azon kívül, hogy a C1 csak orgonául tud szólni (se Rhodesok semmi és fix a dinamika, azaz nem tudod midin mással sem használni) más előnye semmi sincs. És drawbarok digitálisak, ami nem túl kezelőbarát.
C2-t nem próbáltam, de újabb az orgona és erősítőmodellezése + a 2D változat már fizikai drawbarokkal szerelt, de amellett hogy ritka is, semmi más előnye nincs a C1-hez képest tudásban.
2 manuálnak én az Electro 3 alá próbálgatok midi keyboardokat. Volt Roland A33, Yamaha Piaggero NP11, M-audio Keystation 61mkll, de még nem találtam meg az igazit. :) Igaz én nem rockban utazok, de talán én is a Legend solot választanám legszívesebben mondjuk a Nord mellé, ha lehetne...
Azaz, ahogy a dupla manuálos hangszerek ritkábbak is meg drágák, én mindenképp egy ilyen öszvér megoldást gondolok optimálisnak. Persze az egymás felé helyezésük adott esetben egy kompromisszum, de pl. Legend Solot egy Electro 4D, 5D-vel (C2D hangkeltés) én azt hiszem számomra kielégítően tudnék párosítani mostanság.