cloaked Creative Commons License 2022.09.12 0 0 11587

Nem rumhoz találták ki. A rendszer feltalálója egy francia vegyész volt, aki Montpellier-ben élt, és egyszerűen egy hatékony szeszrektifikáló volt a célja. 1805-ben szabadalmaztatta, de az 1810-es években már jött a Pistorius-lepárló, meg a Blumenthal-féle kifőzőoszlop, és mindkettő sokkal népszerűbb lett, úgyhogy az Adam-lepárló hamar eltűnt, és pár rumfőzdét leszámítva nem maradt használatban

 

Hogy miért pont a rumnál maradt meg, amögött ebben a korban nem feltétlenül az állt, hogy az volt az ideális. Akkoriban az italfajták hagyományát még sokkal inkább a körülmények irányították (gyakran alapanyag és technológia terén is), és gyakran az akkori megoldások finomodtak olyan szintre, illetve váltak annyira jellemzőivé 1-1 egy stílusnak, hogy utólag már eredendően ideálisnak tűnnek. Persze amúgy lehet, hogy a rum párlatprofiljához tényleg ideális a thumper, de ez kicsit tyúk vagy tojás kérdés :) Pl. a Coffey-lepárló is csak egy kezdetleges ipari szeszfinomító, amiben semmi ideális nem volt a minőségi whiskygyártáshoz, idővel mégis kialakult a blended whiskynek egy olyan eszményi stílusa, ami a 20. században ikonikussá tette a skót whiskyt. (Kár, hogy ez a stílus mára lényegében eltűnt.)

Előzmény: barbárállat (11583)