barbárállat Creative Commons License 2022.09.11 0 1 11583

Többé-kevésbé.

A thumpert kifejezetten rumhoz találták ki. Elvétve, még ma is használják. Tudtommal, az iparban, rumon kívül nem is használták másra. Kivéve az amerikai zugfőzők, mert a létező leggyorsabb/legolcsóbb egymenetes lepárlást teszi lehetővé.

Az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy legalább kettővel érdemes főzni mindent (Ede pl. hárommal főz whiskeyt). Sokan vitatják, hogy lehet egy thumperrel is jó pálinkát főzni. Szerintem lehet, de a mostani főzőmmel már nekem se sikerül. A régi kis főzőmön, aminek aránylag nagy felületű sisakja és jó hosszú, tekervényes páracsöve volt, deflegmátorral, egy thumperrel is nagyon jókat tudtam főzni. Néhány régi tételemet kóstolva, még ma is meglepődöm, hogy hogyan sikerülhetett olyan jól. Szerintem a deflegmáción múlik, ahogyan a lepárlóoszlop hatékonysága is a deflegmátoron múlik. Úgyhogy most ezzel kísérletezgetek.

Üstbe visszavezetést eddig csak Netuddki csinált. De nem azért, mert megteltek a thumperek, hanem hogy a nehezebb párlatrészek újrapárolódjanak, up határ kitolása végett.

Előzmény: Törölt nick (11581)