van_Persil Creative Commons License 2022.09.06 -16 0 1967

Nyálkázás. a must zavaros, sürü részének a leülepítése, majd fizikai leválasztása a nem zavaros, nem sürü részétöl. Elsösorban kén hozzáadásával csinálják, megszabadulva sok olyan szennyezöanyagtól, aminek nincs keresnivalója az erjedö mustban/borban. Ezáltal veszít ugyan valamennyit a "vastagságából", aromáiból, cserébe kikerül a mustból számos nemszeretem anyag, ill. jelentösen csökken a hibás erjedés valószínüsége. mivel te kb 1 dkg/hl ként rakhattál a mustba, így pont annyira emelted meg a kénszintet, hogy az megfelet a nyálkázás kénszintjének, viszont nem fejezted be a folyamatot, mivel a leült zaccról nem szedted le a mustot, benne hagyva sok nemszeretem anyagot + megemelted a kénszintet.

Előzmény: zsorsz (1965)