A 40 kén az nyálkázásra utal, de ahogy mondtad, elfelejtetted a zaccot leszedni alóla. Segíteni bizony nem segít, de ezek a fajélesztök SO2 toleránsak, így elöbb-utóbb be fognak indulni és ha beindultak, kierjednek szárazra, senki és semmi meg nem állítja öket (max. ideig-óráig).
Amint kierjedt, okvetlen fejtsd le a söprüröl, nézd meg a kénjét és állítsd be 50-re. 100 l bor kénjét 10 g borkén 50-nel emeli, azaz 60 l borhoz, ha 0 volt a kénje, 6 g borkén kell, a 25-ös volt, akkor 3.
Ez a sz.r a mikrovinifikációban, hogy baromi nehéz a borkezelés a kis tétel miatt. 1000 l-nél egy g kén ide vagy oda nem jelent semmit, de 60 liternél jelentheti a jó bor és az iahatatlan közti éles átmenetet. Ráadásul érzékenyebb a hömérséklet változására is a kisebb hökapacitás miatt.