IsKol Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1945

Soha ne add fel!

 

Én, mint korábban mondtam hagynám de az a fél spontán "megoldás" igen bizonytalan, legfeljebb lepárlás lesz belőle.

 

De, ha az a döntés, hogy semmit nem veszítesz ha 1x elvégzel egy "tankönyvi" rehidratálást akkor kövesd a leírást:

 

ADAGOLÁS

20-30 g/hl must/cefre. Barrikban erjesztés esetén 30-50 g/hl.

 

MUSTHOZ, CEFRÉHEZ ADÁS: Rehidratáció és akklimatizáció után.

Az optimális élesztőaktivitás eléréséhez a szárított élesztőt kb. 10 x-es mennyiségú (azaz 1 kg élesztő kb. 10 1 víz) 35-40 0C (max. 40 0C) hőmérsékletú KLÓRMENTES ivóvízben folyamatos keverés közben„feloldjuk". 1 5 perces állásidő után, ha az élesztő és a beoltandó anyag hőmérséklet-különbsége 10 0C-nál kisebb, akkor beoltás, ha 10 0C-nál nagyobb, akkor az élesztőt folyamatos must bekeveréssel egy vagy két 5 perces lépésben szoktatjuk a hőmérséklet-különbséghez, majd a rehidratált és akklimatizált élesztőt az erjesztendő tételhez adjuk. A rehidratálás és szoktatás teljes ideje nem haladhatja meg a 45 percet. Az élesztőt az erjesztendő tételben jól keverjük el!

Előzmény: zsorsz (1944)