rahell:
Te egyszerűen visszadobtad a labdát. Ennek köze nincs a problémamegoldáshoz. Amikor valaki felveti, hogy "nincs rajtad sapka", akkor erre nem az normális válasz, hogy "rajtad meg nincs sál", hanem:
a:
Elgondolkozol, hogy miért nincs rajtad sapka, és megfontolod, hogy esetleg felvegyél egyet.
b:
Elmagyarázod a másiknak, hogy miért nincs rajtad sapka, s hogy ez szerinted miért jó.
c:
"A manóba, megint elfelejtettem sapkát venni. Jó hogy szólsz!"
d:
...
Az semmiképpen sem normális, szerintem, hogy építô jellegű hozzáállás helyett kapásból cseszegetni kezded a másikat. Ebbôl adódik, hogy talán meg sem értetted, amit mondani akartam.
Az alázatról:
Ezen nagyon jót nevettem. Ezt sem érted, vagy legalábbis másképpen értelmezed, mint én. Akkor elmondom, hogy én mire gondoltam:
Az alázat, az én meglátásom szerint, alapesetben JÁR minden élôlénynek s némely egyéb dolognak is. Itt nem a "kutyád vagyok, effendi" féle megalázkodásról van szó, hanem arról, hogy a másik emberhez, (vagy akár egy kutyához, akár egy szép öreg fához, akár a hivatásához), alázattal közelít az ember. Nem úgy, hogy "Mit akarsz te szôrös buzi majom, jaffás a gatyád, mi?". Manapság (fôleg a fôvárosban) divat lett ez a magasról történô leugatás, a nagyképű, arrogáns lekezelése a másiknak. Ha így közelít hozzám valaki, anélkülhogy ismerne, ne csodálkozzon a következményeken.
Szóval röviden: Te összekevered a "megalázkodást" és az "alázatot". Az alázatot mondhatnánk úgy is, hogy "tisztelet", de ez sem lenne teljesen jó, mert manapság a másikat javarészt csak a hatalma, ereje, pénze, pozíciója, imázsa miatt tiszteljük. S nem azért, mert EMBER. (Kutya, fa, stb.)
Ezt a fajta alázatot én az alapvetô emberi erények egyikének tartom. Azt talán mondani is felesleges, hogy akkor ér valamit egy kapcsolatban, ha kölcsönös.
Remélem sikerült tisztázni az álláspontomat. Ha nem, akkor bocs, valószínűleg nem megy át a pajzsodon a dolog, nem jut el hozzád. Akkor nincs mit magyaráznom. Felháborodni meg fogat csikorgatni persze van jogod, de ez sehova nem vezet.