szervezkedő Creative Commons License 2022.09.05 0 0 1934

Sokan sokféleképpen csinálják, de egy általános mankó fehérbor készítéséhez:

 

1. Szőlő szüret,feldolgozás.

 

2. Oxidáció elleni védelem:  

pl. borkén+ aszkorbinsav 20g/100kg

 

3. PH beállítás: Borkősav 1-2g/l- mustanalízis.

 

4. Maceráció enzim hozzáadása.

 

5. Préselés kíméletesen.

 

6. Must ülepítés kb. egy éjszaka.

 

7. Alkoholos erjedés:

Élesztő hozzáadása,

Tápsók hozzáadása 3alkalommal: erjedés eleje- főerjedés- zajos erjedés végén.

(Cukorfogyás szabályozása: napi kb 25g/l legyen a fogyás.)

 

8. Újbor fejtés: Erjedés után, mielőbbi erős, nyílt fejtés, kénezés. Újbor analízis.

 

9. Kb. két hét után második fejtés, derítésre felkészülés.