Sokan sokféleképpen csinálják, de egy általános mankó fehérbor készítéséhez:
1. Szőlő szüret,feldolgozás.
2. Oxidáció elleni védelem:
pl. borkén+ aszkorbinsav 20g/100kg
3. PH beállítás: Borkősav 1-2g/l- mustanalízis.
4. Maceráció enzim hozzáadása.
5. Préselés kíméletesen.
6. Must ülepítés kb. egy éjszaka.
7. Alkoholos erjedés:
Élesztő hozzáadása,
Tápsók hozzáadása 3alkalommal: erjedés eleje- főerjedés- zajos erjedés végén.
(Cukorfogyás szabályozása: napi kb 25g/l legyen a fogyás.)
8. Újbor fejtés: Erjedés után, mielőbbi erős, nyílt fejtés, kénezés. Újbor analízis.
9. Kb. két hét után második fejtés, derítésre felkészülés.