szervezkedő
2022.09.04
|
|
0 0
1913
|
Jajjjjjjj. Itt már egyre nagyobb a katyvasz!
Brix, mustfok, zacskó, cukor stb.
Az én "zacskóm" fél kilós (500g) ami durván 20hektó (2000liter) musthoz való. Ahogy Persil írta az élesztőt ne csak beleszórd, hanem szépen fel kell "futtatni". Én kútvízzel csinálom mindig, és ha van nap, akkor kiteszem oda, vagy a radiátoron melegen tartom és lassan engedem kihűlni. Konyharuhát teszek a tetejére. Ha szépen eljátszol vele, beoltod, másnap már dolgozik.
Tápsót beleteheted legelőször egyben, vagy pedig szakaszosan, ahogy fogy a cukor. Ha már van refraktometered, akkor szépen nyomon követhető a változás. Nem az értékek helyessége/pontossága a lenyeg, hanem a tendencia. Én ennek megfelelően adagolom a tápsót az erjesztes során. |
|