Mumu Creative Commons License 2000.02.27 0 0 463
.
Masodszor tunnik el szovegem a net labirintusaban,igy csak udvozolni akarom Cseresnyet es jo utat kivanni neki.
Megvalom nehezen mondom el a velemenyemet a balkani dolgokrol.Tiborral egy idos vagyok,es mint demokrata ,embereket es nepeket szereto,humanus keresztenyi szeretettol kormanyozott ember voltam.Jartam sokat a Balkanon,mint a nyugati bankok egyikenek keleteuropai felelose.Voltam Alkbaniaba meg Hodzsa idejen es a volt Jugoszlavia minden ma szabad koztarsasaagaban.Jartam a Szovjetunioban is,Gruziaba finansziroztam egy szallodat,ott voltam a ma i Csecsenorszagban is.
Megismertem oket.Ma mar azt mondom mint Samuel Huntington hogy a kulturalis vallasi kulonbsegek,neveles es mentalitas hozza ebben a globalis vilagba a kovetkezo nagy konfliktusokat,haborukat.
Egyik sem jobb a masiknal,nem valok kozenk.
Sajnos,biztosan kikapok a tobbsegtol itt,de megeskuszom hogy ugyanugy gondolkoztam valaha mint ez a tobbseg.Szegyelem amit mondanom kell,de az igazsag fontodsabb mint a fentkolt ideak hangoztatasa.Nem szabad beleavatkozni dolgaikba,nem szabad oket hirtelen nevelni es tanitobacsikent buntetni es jutalmazni.Egyszeruen hagyni kell oket intezek el egymasal torvenyeik,mentalitasuk szerint a dolgokat.Utana lehet segiteni menni,ha megvan a gyooztes es enyhiteni ha akarjatok a vesztes fajdalmait.
Emlekezetek ra mikor az amerikai humanus segiztsegel Szomalia mentek,a torzsfonokok addig tartottak veluk mig azt hittek csak nekik es csak nekik hoznak segitseget.Mikor elakartak osztani egyenloen egyszere ellensegek lettek,megoltek egy par amerikai katonat aki az ehseget enyhiteni jovo lepeseket vigyaztak.
Ugyanigy most Mitrovicaba ahol azok az albanok dobjak a koveket akiket eletuk kockaztatasa mellett visszavittek otthonukba es azok a szebek akarjak oket megolni akiket most vedenek az albanok ellen.A csecsenek pedig azokat az europaiakat(magyarokat is)vettek tusznak,kinoztak es egyesek megcsonkitottak masokat megoltek akik humanus segitseget vittek nekik.
Nem,barataim,lassan fasista leszek,ketsegbe esek mert nem szeretnek az lenni.
Tehat gondolom ezt az aspektust marmint genocidet es Amerikat ne hozuk igy egybe hacsak nem a regi amerikai bunukrol az indioanokkal es a mexikoiakal szemben nem beszelunk,de ezek nem a mi generacionk problemai sajnos igazsagtalanul de mar csak tortenelem.