firpoliono2 Creative Commons License 2022.08.25 0 0 19724

Nálam erdő mellett van a telek, és jellemző őszibarackban a molykártétel. Nemcsak a gyümölcsöt, hanem a hajtásokat is támadják. Érdemes feromonos csapdát kitenni és az alapján permetezni.

Ami a kajszit illeti, abban molyt még nem láttam, de más termőterületen biztos okozhat ott is problémát a moly. Emiatt nem is szoktam permetezni a kajszit gyümölcsmoly ellen.

Az erdő miatt nagyon sok a madár, cinke, rigó és még sok más madár, de azt nem merném kijelenteni, hogy a molyokat olyannyira ritkítják, amely kevesebb permetezést tesz számomra lehetővé. Egy dolgot viszont biztosan látok: cinkék szeretik csipegetni az almát. Ez a csipegetés már augusztus közepe környékén elkezdődik a Jonathán almánál, amit nálam október elején érdemes szüretelni. A termést kizárólag madárvédő hálóval lehet megvédeni. Hálózás nélkül alig marad a szüretig ép gyümölcs. Ez a hálózás rengeteg munkával jár, mert 3 darab, kb. 50 éves, 4-5 méter magas fákról van szó.

Idén a cinkék az őszibarackot is elkezdték csipegetni, azt is le kell hálóznom. Az őszibarackot korábban nem bántották. Mindeközben poloska szinte nincs is a területen, míg máshol a poloskák okoznak sok fejtörést.

A fentieket azért írtam ilyen hosszan, mert a termőterületedtől is függ, hogy a kajszid mennyire van kitéve molykártételnek. Igazán majd a saját tapasztalatod lesz a legnagyobb segítség.

Előzmény: kzs120 (19721)