A Szent Adalbert csontjaival kspcsolatos cselekményszál és általában minden egyházi szál annyira abszurd és bohózatszerű, hogy szerintem senki sem kapcsolja össze a valódi egyházzal, még ha ott is vannak más természetű visszásságok (gyerekmolesztálással és hasonlókkal mégsem foglalkozhat egy könnyednek szánt napi sorozat, marad a burleszk).
A fekete ruhások valószínűleg a Vatikán képviselői, ahogy korábban Bonifác is volt, bár szerintem országon belüli ügyekben nem ők vizsgálódnának (pláne nem egy vidéki plébánián történtek miatt), hanem az érsekség, vagy esetleg a MKPK (püspöki kar). Ez kb. úgy működik szerintem, mint egy multinál, ha az egyik országbeli képviseletnél gáz van, nem a CEO környezetéből szólnak le, hanem az adott részterülettel és országgal megbízott helyi főnök foglalkozik vele. A Szentszék hasonlóképpen csak a csúcsszerv, nem folyik be minden pitiáner helyi ügybe.
A csontváz-dolog is nevetséges, ha egy bizonyítottan szentté avatott személy csontvázáról lenne szó, azt vitrinben mutogatnák, és akkor sem a csontvázat, hanem pl. a bebalzsamozott testet, mint pl. Szt. Bernadett esetében. Vagy régebben elhunytak eseteben a sír, esetleg a szarkofág lenne kegyhely. És a legkevésbé sem lehetne a csontokat hurcolászni egyik helyről a másikra, nagy gondossággal őriznék őket. Itt jegyzem meg, hogy ha arról a Szent Adalbertről van szó, akire gondolok (Prágai Szent Adalbert), akkor ő is létező személy volt és a valóságban is szentként tisztelik, lényegében ő Közép-Európa egyik "közös" szentje. Találhattak volna valami más, kevesbé kurrens nevet, pl. Szent Lukréciusz, vagy hasonló.