MickeyKnox Creative Commons License 2000.02.25 0 1 441
Kedves palocz!

Jo vitapartner vagy, ezt leszogezem. Ennek ellenere mas nezeteket vallunk, ez latszik, azt hiszem.

Akkor folytassuk:
Mert mint látom csak buta ipséket ismersz ezek közt.
Egyszer mar leirtam, de akkor most ujra: valahogy ugy fest a dolog, hogy senki nem kepes objektivan ertekelni az amerikai embereket. Vagy szidjak oket, vagy az egekbe emelik. Nehez egy tarsadalomrol osszefogo kepet alkotni, ugy, hogy az igaz is legyen. A baj azonban az, hogy a kul. forumokon az ember szol egy rossz szot amerikara, es rogton lehurrogjak, vagy kicisavarjak mondanivaloja lenyeget (nem errol a forumrol beszelek, mi azert ertelmesen vitazunk). Nos ezert is lettem en az "ellenzek". Kicsit nezzuk mas szemmel is a dolgokat, ne csak a rozsaszin uvegen keresztul!
Egyebkent nem irtam azt, hogy buta, de maig is azt mondom egy _atlag_amerikai_ muveltsege nem er fel mondjuk egy atlag magyarral

Az "osztály" az egy elavult csoportositás a pedagogiai szempontbol
Hat nem mondanam. En pl. 88-tol 92-ig jartam gimibe, es mar akkor tobb tantargybol (nyelv, matek, szamtech) szet voltunk valasztva, de az orak jo resze akkor is egyutt volt, es szerintem ez kell is. Te leirtad az osztalykozosseg hatranyait. Nos egyreszt ezek a dolgok is valtoznak, masreszt a gyereknek szuksege van arra, hogy tudjon csoportban dolgozni, hogy tudjon felelosseget vallalni a masikert. Tanultam pedagogiat, pszichologiat, didaktikat, es arra emlekszem, hogy a pszicho-tanarom is nem gyozte hangsulyoznoi a csoportmunka hatekonyabb voltat. (Az persze igaz, hogy az idealis csoport 10-12 fo nagysagu). Ja, nem rossz fej, minden evben mas amerikai egyetemen vendegeloado....

A szulokrol, stb.-rol leirtak viszont Amerikaban is igazak, a gazdagabb gyerek tuti hogy elvegzi az iskolat (lehet, hogy durva pelda: pl. az NFL-ben jatszo "egyetemistak" gyakran meg olvasni sem tudnak). Vagy az talan jobb, hogy kasztonkent kulon iskolak vannak? Gazdag a maganiskolaba, a tobbiek az allamiba?

Altalanos muveltseg: ha csak zansaitani akarom: legalabb alapszintu matematikai, irodalmi, tortenelmi tudas, nyelvismeret (na, ez kulon temat erdemelne itt). kesobb kifejtem bovebben

Utoljara a a tanarokrol: vannak ilyen tanarok is, es vannak, akikert rajong a gyerek, tiszteli, tanul tole. Amikor kiszurt velem egy-egy tanar a foiskolan, meg tudtam olni, de igy visszagondolva megtanitottak kuzdeni, gondolkozni. Na, ez az, amit itt hianyolok

Udvozlettel

MickeyKnox