micu Creative Commons License 2000.02.24 0 0 198
Mielőtt nekikezdenétek, nézzétek meg az SDL-t is (Simple DirectMedia Layer), hasonlókat tud mint a DirectX, de multiplatformos, azaz a Win32 mellett megy még Linuxon, Mac-on, stb. Loki-ék is ezzel csinálták meg a Civilization CTP-t linuxra, meg egy rakás másik játékot.

Java: Nagyon szép, nagyon jó, de iszonyatos a hardverigénye. Ráadásul legalábbis nekem linuxon úgy tűnik, hogy nem tud osztott könyvtárakat csinálni. Azaz ha elindítok egy Javas programot, ami használja a SWING-et, az vagy 80 mega RAM, no most ha elindítok egy másikat, az megint 80 mega. A másik probléma a virtuális gép, különösen ha szervert akarsz csinálni. Itt ugyanis az a lényeg, hogy egy adott gép minél több usert szolgáljon ki. Nem tudom, hogy ez hogy jön össze a JVM-mel. A harmadik pedig a runtime copyright kérdése, ami nekem (legalábbis Linux alatt) kissé zavaros. Szóval, szép és jó lenne maga a nyelv, van viszonylag korrekt adatbázis támogatás, vannak nagyon jó RAD eszközök (JBuilder a linuxra nagyon rulez!), de maga az egész egy picit a dinoszauruszokra emlékeztet.

Üdv:Micu

Előzmény: tedimedve (197)