diospyros Creative Commons License 2022.08.09 0 1 19707

leírás:

https://forum.vinograd.info/showthread.php?t=13967

A Hardy [Vinoslyvij] egy ígéretes, későn érő sárgabarackfajta, amelyet az Állami Nikitsky Botanikus Kert nemesített. Az Esperena fajta szabad beporzásából származó palántákból történő szelekció eredményeként nyerték.
Tenyésztő: Kostina K.F.
A fa erőteljes, lekerekített, kissé szétterülő, közepes sűrűségű koronát alkot.
Gyümölcsei közepesek, súlyúak (30-40g), lapos gömbölyűek, kis csőrrel, oldalról jelentősen összenyomottak, nagyon tetszetősek, arany-narancssárgák, élénk kárminpírral.
A bőr sűrű, nagyon enyhén serdülő, fényes.
A pép narancssárga, sűrű, lisztmentes, illatos, magas cukortartalmú, kiváló ízű, nagyon illatos.
A kő közepes méretű, ovális, jól elkülönül a péptől. A mag édes és ízletes.
Kóstolási pontszám - 4,5-4,75 pont.
Virágzása középkésői.
A gyümölcsök karotinban gazdagok - 3,9 mg, C-vitaminban - 2-7 mg 100 g friss tömegben.
A krími körülmények között a gyümölcsök július végén-augusztus elején érik, szinte egyidejűleg, érés után nem morzsolódnak, szállíthatók, eltávolítás után jól megőrződnek.
A fajta univerzális, a kiváló étkezési tulajdonságok mellett a gyümölcsök kiváló kompótok, gyümölcslevek, illatos lekvárok, befőttek, aszalt gyümölcsök készítésére alkalmasak.
A kerti kiültetést követő 5-6. évben termőre jut. A gyümölcs bőséges.
Jellemzője a fák és a virágbimbók fokozott télállósága, a szárazságállóság, a gombás betegségekkel szembeni közepes ellenállás, a magas és stabil hozam. A fákat súlyosan érinti a monilia, ezért vegyszeres védelem szükséges.
Öntermékeny fajta.
A fajta könnyen alkalmazkodik a kedvezőtlen környezeti feltételekhez. 
A fajtát számos ígéretes fajta előállítására használták fel.
Sikerült az állapot- és gyártási teszten. Ígéretes ipari és amatőr kertészet számára a Krím-félszigeten és Ukrajna déli régióiban.
A nemesítésben a télállóság, a késői érettség, a jó gyümölcsíz donoraként használják.

Előzmény: diospyros (19706)