Egyébként az Orville 3. évada olyan félelmetesen jó, hogy alig hiszem el. A legutóbbi epizód a sorozat talán eddig legjobb része, ami egyszerre magasan veri akcióban, történetben bármelyik modern "valódi" Trek sorozat szintjét, de közben egy morális kérdéssel foglalkozó éle is van. Kíváncsi voltam, hogy egyedül voltam-e a véleményemmel és nagyon nem, pl. az IMDB pontozásán 9,4-et kapott az epizód, magasan verve még a 2. évad népszerű Identity dupla részének értékelését is.
Arról nem is beszélve, hogy olyat én még nem láttam, hogy egy sorozat vígjátéknak, szinte paródiának indul, néha komoly elemeket használva, majd fokozatosan, lassan átalakul komoly drámává, amiben van pár poén (kb. amennyi amúgy a valódi St-ben is volt). Érdekes megközelítés, de gondolom Seth MacFarlane biztonságosabbnak tartotta, hogy olyannal indít, amiben van tapasztalata és onnan lesz belőle az a sci-fi, amit mindig is el akart készíteni nagy Star Trek rajongóként.
Talán az egyetlen probléma vele, ami nem az írók vagy a színészek hibája, hogy a mai költségek mellett, míg a régi Star Trek évadonként 20-22-24 vagy még több részt kapott, addig az Orville harmadik évada 10 részből kell, hogy gazdálkodjon. Pedig annyi lehetőség lenne még új történetekre. És - most spoiler következik - ha mondjuk meghal az egyik főszereplő, vagy egy nagy ellenségből szövetséges lesz, - az nagyobbat tudna ütni, ha lett volna több időnk felvezetésre, több helyzetben és régebb óta ismertük volna az illetőt vagy a helyzetet (lásd. DS9). Így is jó volt, csak na... majd erről írok részletesebben, hogy mi miért voltak fenntartásaim. De ezen kívül a rész hibátlan, az évad csodás volt.
Már csak az utolsó rész van hátra, az előzetesből ítélve úgy lett megírva, hogy ha nem kapják meg a 4. évadot, akkor lezárásnak is el lehessen fogadni, azaz az egész évados sok dráma után úgy néz ki, hogy egy kellemes, humoros szezonzáró rész lesz, de persze majd kiderül.
Ha nem lesz 4. évad, akkor ezek nem normálisak. Elegem van már a modern sorozatok üzletágából, hogy szinte semennyi nem számít a minősége és még a nézettsége sem feltétlenül, hanem egyszerűen marketing döntéseket hoznak. Az a gyenge "Discovery" újabb és újabb évadokat kap, a Covid-Ukrán háború kettősnél károsabb "Picard" pedig már a harmadik agyrohasztásra készül. Az Orville-nak meg kész csoda, hogy lett egy harmadik évada, át kellett vinni a Hulu-ra, de most már a Disney+-nak adták el és megint mindenki attól fél, hogy vége lesz a sorozatnak, a legjobb évada után is...