diospyros Creative Commons License 2022.07.28 0 5 19692

Kajszi rendezvény, Tordas, 2022. július 20.

Első előadás a kajszi fóliaalagútban ("tunnel")

való termesztéséről szólt.

Sajnos a német 2 óráig beszélt, fél óra helyett,

de nem intették le, csak a végén sürgették már.

Így elvete a többiektől az időt, pl. fajtabemutató jobban érdekelt volna.

Ez a téma sem lenne rossz, csak látom, h én nem igazán csinálom meg.

A fólia magában 3-4 fokot "hozott" neki, fűtés nélkül reménytelen (ott, de itt sem siker).

Fűtés bonyolult, gyertya, kályha kormoz, sötétíti a fóliát, más meg elég drága.

A térköz kb. 2,6x1,5 volt, a forma  Drapeau korona, ami 45 fokban megdöntött

törzset jelent, ebből pár vázág nő kb. 90 fokos szöggel. majdnem "2 dimenziós"

növényfal. beszélt még betegségekről, kártevőkről stb. (0 vagy kevés permetezéssel megoldható, ez előny) de ez sztem nem annyira vágott témába, elég lett volna a fagy kérdés mentén maradni.

végül számításokat mutatott be a megtérülésre, ami sztem elég optimista.

25 kiló per KISfa, ültetés utáni évben már 5-10 kiló??? váz-fólia-fűtés-intenzív metszés élőmunka (bár sokat metszenek = törnek-zúznak géppel), stb. fűtés persze fólia alatt sokkal hatékonyabb és tutibiztos, mint a gyertyázgatás szabadtéren...

----

Utána a fajtanemesítés jött, a többi elődó kevés időt kapott... :(

Itt egy érdekes témát emelek ki: keresik a sharka rezisztencia génjét,

és közel vannak a megtaláláshoz... :)

lesz majd génsebészettel ("gene-drive") előállított kajszifajta :)  de ezt csak én teszem hozzá...

---

Fajtaismertetős ember lebetegedett, (de sztem nem baj, mert az első előadás azért is volt

hosszú, mert a fordítással mindenre dupla idő kellett, bár a fordító nagyon jól nyomta,

valszeg kertészmérnök is egyben, és persze perfekt németes.)

helyette egy termelő beszélt, így a magyar, saját tapasztalat is előtérbe került,

nem csak a reklám :)

a PSB spanyol cég fajtái voltak terítéken.

https://psbproduccionvegetal.com/albaricoques/

Nekem a Colorado, Mikado, Totem, Fuego, Cirano fajták vannak tőlük.

Ezek nem kerültek bemutatásra, hanem még újabb fajták.

A termelő ezek közül a legjobb ízűnek a Nelson-t nevezte meg.

---

Az érzékszervi bírálat promotálására nem maradt idő, sejtettem is,

így önkényesen elkezdtem a fóliasátras előadás vége felé :)

többet vártam, de csak 6 fajta volt kirakva (ha nem lenne a természet 1-2 héttel előrébb, akkor több fajta lett volna, sztem), fajtánként 1 rekesszel, abban 1-2 rétegben a kajszi,

nép meg jó sok volt, de sokan sztem nem, vagy csak 1 db-ot ettek...

A legjobb a Ceglédi bájos és a Faralia (ezt tudtam :), de nem volt rossz az Anegat sem, volt még Priboto és Bergarouge is és még valami.

A Ceglédi bájos olyan, mintha a "nagymamát ennénk a farkas és a piroska meséből" :)

Kevés sav, de azért diszkréten ("bájosan") édes, kis egyedi zamattal, Ceglédi óriás fajtakör, nagy, szép mérettel... szóval olyan bájos-nagymamás volt. Kár, h valaki talált foltos magot, én pl. nem,

hoztam is ültetni, de nem tudom, elvessem-e így.

(az új ceglédiek nem kaphatók faiskolákban...)

---

Ültetvény látogatás: a kocsikonvoj mint a sivatagban haladt előre, szabályos porviharral.

kinn is portengerben állnak a fák, (csernozjom-barna erdőtalajon amúgy) nem túl "GyulaiIvános" design, de gondolom azért (is) kell ennyire porosra művelni, hogy "egészséges" maradjon az ültetvény, és több tényező ne befolyásolja a megfigyelést (gyom, vírusvektor, hangya és pocok kizárva, monilia múmia, ha van, beforgatva, levegősség...)

Van eg öregültetvény is, gondolom ott a régi fajták vannak, ez a közepesen új fajtagyűjtemény volt,

mert gondolom van legújabb is, ha 300-350 fajtáról beszéltek. Itt kb. 40 fajta lehetett, kb. 15-20 került bemutatásra. Minden fajtából 4 db volt.

Egy mókus (ember) metszőollóval rohangált, nyalábolva csomó szemzőágat az első sorban hallgatta

az előadást ami arról is szólt, hogy gond a kalózszaporítás (egyes új fajták előbb voltak termesztésben, mint a faiskolában...), úhh vagy ennyire pofátlan/hülye (bocs), vagy bennfentes, akinek megengedték, hogy persze, "nyessed csak józsikám"!

Először az új ceglédiek kerültek sorra: C. bájos, kedves, zamatos, sőt "szilárd"

(igen szofisztikált név :)...

Volt olyan (név elfelejtve) amit bioban termeszt egy vajdasági termelő, de vki pont mutatta, h foltos volt a magja... jó kis bio. Volt egy másik "rezisztens" amit azt hiszem a svájci előadó (róla nem írtam, nem érdekes) ajánlott, mint fagytűrő-rezisztenst, de elfelejtettem,

és nem is volt már ott kóstolóra a fákon.

Amit mejegyeztem, az a Szamarkandból (Üzbegisztán) hozott Vinosyvil fajta,

gyűjtöttem is pár magot :) Kicsit lehúzták, h apró, de ez nem annyira látszott, mert inkább közepes volt ott, persze csepegtető öntözés-lombtrágyázás stb. mellett, tehát nem "útszéli" fajta, ami magára hagyva is elfogadhatót (mai méret, stb. igények) terem. de fagytűrő és rezisztens +jó ízű.

ettünk még (és bemutatták) Frisson-t és Harlayne-t, ami itt a fórumon sztárok voltak korábban.

magok begyűjtve :) (kalózszaporítás: végül is a mag már egy másik fajta...)

volt persze még pl. Faralia-Farbaly-Farclo (utóbbi még éretlenül, persze), stb-stb.

Jah, Fruttamás metszési bemuatóval kezdődött a terepprogram, de csak a nép 20%-a látta jól, sztem.

összességéban nem volt rossz, talán megérte elmenni 200 km-re, meg anyóst is megkirándultattam.

Előzmény: Amita13 (19685)