Hogy milyen motor van egy mopedautóban azt általában lehet tudni . Forgalmijuk ( pontosabban : igazolólap ) pedig van a járgányoknak -- legalábbis a rendszámosoknak , de az meg amúgy is a használhatóság feltétele .
A fiatalabb masinákban jobbára Kubota ( Aixamokban ) , Yanmar vagy Lombardini DCI motor van tudtommal -- bár az újabb kocsikkal nem foglalkozom , nekem idegen vidék .
Annyiban igaza van ívfénynek , hogy egy új(szerű) Honda gépkocsi megbízhatóságát egy mopedautó nem hozza . Viszont mint írtam ebben az árfekvésben már egész jó állapotú mopedautót is lehet venni , ami azért hoz valami elemi megbízhatóságot . Anti azt írta , hogy a 9 éves Renaultjában 21 ezer km volt , és most már csak rövidebb utakra használja a mopedet . Nyilvánvaló , hogy egy 80 éves ember , aki már nem jár dolgozni , nem viszi a gyerekeit az óvodába és ha netán nyaralni megy akkor nem saját lábon-keréken gurul le az Adriára -- szóval ebben az életkorban a futásteljesítmény lecsökken .
Ami a futásteljesítményeket illeti : volt egy Eradom amibe 7 év alatt több mint 90.000 km-t tettek bele még Ausztriában , igaz ez meg is látszott rajta . A fehér Aixam Evo 400-asom a szervizkönyv és műszerfal vallomása szerint élete első 4 évében több mint 40.000 km-t ment . Itt a környéken van olyan mopedautós aki évente 17 ezer km-t tesz a járgányába , igaz ő gondoskodik a megfelelő szervizről is . Ezek alapján remélhető , hogy egy valóban jó állapotú , újszerű mopedautó ki tudja szolgálni egy idős ember igényeit -- ha a japán autó szintjét nem is hozza .
Várható még WooDoo hozzászólása a témához : megemlíti majd , hogy ha nem szempont a nagyobb hatótáv akkor meg kéne gondolni elektromos mopedautó beszerzését , mert megbízhatóságban veri a dízelmotoros-variátoros rendszert ; neki legalábbis nagyon bejött . Nekem mondjuk nem jött be eddig a villanyautózás , de az nem is gyári állapotú kocsi volt , és a problémát az átépítés okozta .
Az eladók is többfélék , de ezt majd megbeszéljük személyesen .
A találkozóra regisztrálni nem kell , az egynapra érkezők valami belépőjegyet ( látogatójegyet vagy mit ) kell vegyenek , tavaly asszem egy ezres volt .