illus Creative Commons License 2000.02.21 0 0 20
Örülök, hogy belvárosi kutyások is írnak, mert így több oldalról lehet megszemlélni a lehányzó fekvését (bocsi).
Az utólag felszedéssel csak annyi a bajom, hogy, ha a kutya táprendje nem megfelelően kiegyensúlyozott, ami tekintve azt, hogy a legtöbb helyen a kutyáé a maradék, nem az, akkor az a széklet nem mindig kemény és felszedhető.
Tudom azért morbid lenne, ha minden kutyasétáltató egy vödör hipós melegvízzel, plusz kefével járna, de így el lehetne távolítani a pisit is. Az is megoldás lenne, ha a kutyának megtanítaná a gazdi, hogy a csatornára pisiljen és ne a kocsikra vagy a házak falára.

Tőlünk nem messze (kb. 5 perc séta) van egy kijelölt kutyafuttató, ahol alkalmanként megjelennek bizonyos emberek és „lángszóróval” felperzselik a kutyakakit, ami ugyan nem tűnik el, de sterilizálódik. Asszem időnként fel is takarítják, különben a környék legmagasabb pontja lenne. Szóval a Mi házunkba lakó lakótárs nem igazán hordja ide a kutyáit és mások se nagyon a környékről, mert öt perc séta oda és vissza már nem fér bele a kedvenceikkel töltött időkeretbe. Na most ezeknek a kutyáknak bazi jó lehet a soruk, egésznap döglenek egy lakásba, ebben az esetben csak az előszobában, ami cirka 8 nm (négy kutya plusz szekrények, fogas) és napi 3-4 szer 2-5 perc (jó) levegő. Egyébként a legtöbb kutya, ha akarná sem bírná ki a futtatóig, mert egésznapi bezárás után a szagokban ingergazdag környezet beindítja kapcsiból, amit be kell.

Egyébként nekem is van kutyám, csakhogy azt édesanyáméknál tartom kertesházban, ahol nevelőfaterom minden reggel tesz vele egy cirka félórás sétát. Hétvégéken pedig Én szoktam vele sétálgatni. Be kell, hogy valljam Én sem szedem össze a kutya után az ürüléket, de mindig figyelek arra, hogy ne hugyáljon le kerítéseket, kocsikat, kukákat és csak olyan helyre piszkítson, ahol nem zavarja az embereket és csak zöldre. Nem engedem neki, hogy olyan ház elé wczen, amin látszik, hogy rendszeresen gondozzák. Nem nagy cucc egy kutyát jól nevelni, csak foglalkozni kell vele lehetőleg kiskorában. Egy biztos, ha édesanyámék elköltöznének és nem tudnám a kutyát máshol jó körülmények közt elhelyezni, akkor inkább elaltattatnám a kutyát, minthogy bent e belvárosba kínozzam egy lakásban, ami közel sincs 80-130 nm.

A lakótelep és belváros között az a fő különbség, hogy a telepen némi füvet is lát az a szerencsétlen kutya, vannak helyek, ahol póráz nélkül szaladhat akár 30 métert is a kutya.

A kutyaadóról meg csak annyit, hogy ez is csak egy adó, tehát sohasem lehet igazságos, mindig vannak emberek, helyzetek, akikre nem működik jól. Tökéletes modell nincs, talán csak Naomi.

Üdv illus

Előzmény: Bigiboj (16)