Érdekes dolgok történtek =már tegnap és ma is) a Makuchiban.
Mitakeumi ma visszalépett. Ezzel (kado ban Ozeki lévén) az Aki Basho-n már ismét Sekiwake rangban indulhat és ott minimum 10-5 kachi koshi kell majd zárnia ahhoz, hogy visszatérhessen a Parnasszusra,
A másik szenvedő fél Takanosho, aki ma - betegség következtéban - ugyancsak visszalépett a tornától.
Mindezt azonban fölözte Shodai, akihez még tegnap éjszaka besurramhatott a szállására egy jó tündér
és titkokat súgdoshatott a fülébe, mert tegnap Daieisho és ma a listavezető, eddig veretlenül élen álló Ichinojo ellenében valaki egész mást láthattunk, akinek sikerült átlépnie a saját, önnön árnyékát.
Ezenfelül Abi is maga egy rejtély, aki akárki előtte - felette állóval csaqk találkozottt, azt - Daieisho ki-vételével mind - mind legyőzte, ezzel szemben mindazoktől, akik a Banzuke - ranglistán a háta mögül indultak, szépen betlizett. Vajon van - e (a japánokat is beleértve) - aki érti ezt. Hoshoryu-t csak azért
nem számítttam ide, mert ő gyakorlatilag Abi-val azonos rangból rajtolt a Nagoya Basho-n.
Mindezzel együtt, messze a legérdekesebb látnivalót számomra, ma a Takakeisho-Abi meccsen történt jelentette. Nekem úgy tűnt, hogy mind a kettő megpróbált tanulni a tegnapi Hoshoryu - Abi meccsen látottakból - történtekből. Amíg Takakeisho rosszabbul "ilvasta" azt, amit tegnap véltt látni, Abi viszont
okult annak számára nézve értékes tanulságaiból. Az Ozeki eleve messzebb állt oda a Tachiai-hoz, mért
egyfelől tisztában volt saját, önnön lomhaságával és ennek megfelelő, Hoshoryu - énál lassabb reagáló képességével, így - hogy mérsékelje a torkának eső Abi hatékonyságát. Abi viszont felkészült erre és egy
pillanat erjéig sem próbálkozott meg ezzel, hanem úgy ugrott neki az Ozeki-nek, hogy sikerült neki egy
jól eltalált, váratlan fogással gyorsan kifordítania Takakeishot és ezzel el is dőlt a meccs sorsa. Abi tehát
képes volt bebizonyítani, hogy - szükség esetén - bővebb a repertoárja (és fejben is) annál, hogy csak -
úgy egyszerúen rá lehessen készülni az ő specialitásaira. Mondhatni, nagyon gyors lefolyású és talán
épp ematt váratlanul látványos végkimenetelű összecsapás volt, szerintem a nap meccse..