11_11 Creative Commons License 2022.07.13 0 0 4377

Máté evangéliuma   8. fejezet:1-34

(1-17, 23, 25, 29, versek)

III. BESZÉDEK ISTEN ORSZÁGÁRÓL

A leprás. 1 Amikor lejött a hegyről, nagy népsokaság követte. 2 Egyszer csak odament hozzá egy leprás, leborult előtte és kérte: „Uram, ha akarod, megtisztíthatsz!” 3 Jézus kinyújtotta kezét, megérintette, s így szólt hozzá: „Akarom, tisztulj meg!” Erre az nyomban megtisztult leprájától. 4 Ekkor Jézus ezt mondta neki: „Vigyázz, ne mondd el senkinek, hanem menj, mutasd meg magad a papnak, és ajánld fel a Mózes rendelte áldozatot bizonyságul!”

A kafarnaumi százados. 5 Amikor beért Kafarnaumba, egy százados járult eléje, kérve őt:  6 „Uram – szólította meg –, szolgám bénán fekszik otthon, és rettenetesen kínlódik.” 7 „Megyek és meggyógyítom” – felelte neki. 8 A százados ezt mondta neki: „Uram, nem vagyok méltó, hogy betérj házamba. Csak szólj egy szót, és szolgám meggyógyul! 9 Magam is alárendelt ember vagyok, s katonák szolgálnak alattam. Ha azt mondom az egyiknek: Menj el! – elmegy, a másiknak: Gyere ide! – odajön hozzám; vagy szolgámnak: Tedd ezt meg! – megteszi.” 10  Ennek hallatára Jézus elcsodálkozott és kísérőihez fordult: „Bizony mondom nektek, Izraelben nem találtam ekkora hitet. 11 Ezért mondom nektek: Sokan jönnek majd napkeletről és napnyugatról, és letelepednek Ábrahám, Izsák és Jákob mellé a mennyek országában, 12 az ország fiait pedig kivetik a külső sötétségbe. Ott sírás és fogcsikorgatás lesz.” 13 A századosnak pedig ezt mondta Jézus: „Menj, legyen úgy, ahogy hitted!” A szolga még abban az órában meggyógyult.

Jézus Péter házában. 14 Amikor Jézus betért Péter házába, annak anyósát lázas betegen, ágyban találta. 15 Megérintette kezét, erre megszűnt a láza. Fölkelt és szolgált neki. 16 Amikor beesteledett, sok ördögtől megszállt embert vittek hozzá. Szavával kiűzte a gonosz lelkeket, és mind meggyógyította a betegeket, 17 hogy beteljesedjen Izajás jövendölése: „Magára vállalta bajainkat és hordozta betegségeinket.”

A vihar lecsendesítése. 23 Bárkába szállt, s tanítványai követték.

25 Odamentek hozzá, fölkeltették és kérték: „Uram, ments meg minket, elveszünk!”

A gadarai ördöngösök. 29 Így kiabáltak: „Mi közünk hozzád, Isten Fia? Azért jöttél ide, hogy idő előtt gyötörj minket?”