Szia,
Hm... Kicsit akkor így a vészterhes időkben nosztalgiázom, úgyis mint egy marginális, néhol véleményes YT csatorna tartalomszolgáltatója. Az elmúlt most már 9 évben megjártam elég sok fórumot, ezt az ittenit is beleértve. Pár helyen egészen megdöbbentő erősségű szakmai szürkeállomány jött össze (angol nyelvű csoportokban pláne), szóval nem csak az van, hogy hobbisták, amatőrök, sima technikusok írogatnak egymásnak vagy a kérdezőknek, hanem tényleg mérnökök tesznek hozzá sokat. A face-s arduinos csoportba (by Soma) írtam egy "hogyan kérdezz" szakaszt, mert 10 feltett kérdésből 9 feltett kérdés olyan volt, hogy annyi többlet információ kellett már a megválaszolásához is, hogy ezek összeszedése önmagában komoly kihívás volt, a válasz rájuk meg... Inkább a "hagyjuk" kategória. Ebben a 9 évben úgy uszkve 150 specifikus esetbe tettem bele 10-től 60 percig valamennyi időt. A 10 perc nem fájt, néha a 60 sem, mert sok hasznos információt sikerült összegyűjtenem általa. Az viszont, amit te is írsz, tök általános. Ha egyszerűsítve akarnám összefoglalni, akkor a helyzet az, hogy az átlagos kérdező:
- igazából csak sejtés szintjén tudja, hogy mit akar,
- amit akar, azt azonnal, de legalábbis nagyon gyorsan [ugye a tipikus a nincs időm 4-6 hetet várni, míg kínából ideér],
- mindent jobban tud, még azt is, amről gőze sincs,
- jellemzően csak azokat a válaszokat fontolja meg, amelyek beférnek a realitásába, függetlenül attól, hogy esetleg szakmailag megalapozatlanok, ad abszurdum, kifejezetten életveszélyesek,
- ritkán nagyon szívesen fizetne is érte, de csak épp annyit, amennyit ő gondol (persze nem akar fizetni, csak úgy mondja),
- a körülbelül 150-ből talán összesen 10 volt, aki megköszönte szépen.
Nagyon nem jó, hogy ez így van, de nem tudom, hogy mit lehetne ellene tenni.
Ami meg a boardokat illeti. Alapvetően nem rossz, hogy vannak, mert sok helyetben lenyűgözően gyorssá tudják tenni egy PoC fázis lefutását. Vagyis ha van egy ötleted hétfő reggel, akkor péntek délutánra már tudod, hogy működik-e vagy sem. Ez 20 évvel ezelőtt 1-2 hónap is lehetett. Nyilván a második hullám az, hogy éles rendszerben nem prototípus eszközöket használunk. A saját panel meg nem hobbista feladat igazából. Illetve az is lehet akár, de kell hozzá jelentős tapasztalat, ami idő és pénz elég fájó szorzata tud lenni....
Üdv,
Prof |