laca5 Creative Commons License 2022.06.28 0 0 20018

Amúgy Ali-bá sem ma kezdte, lehetett sejteni, hogy valami ritka probléma lehet. Azt is tudjuk, hogy pár éve már nála is megjelent a fekete rothadás, nagyjából ugyanakkor mint többeknél itt. Attól félek, látunk majd mi is ilyen fürtöket :-/

Az valóban egy jogos kérdés, hogy leveleken megjelent-e nála előzményként, mert én pl minden évben látok egy-két-három levelet (egyszerre) amin foltok vannak. Letépem, majd később megint találok. De eddig soha fürtön vagy vesszőn nem láttam. Viszont, ha nála most levélen sehol sincs, akkor az érdekes.

Ugyanakkor most pl van egy-két fürt amin látom a lisztharmatos bogyókat de a levélen pl. semmi lisztharmat nincs. Szóval ilyen alapon önmagában akár a fürtön is meg tudhatna jelenni a fekete rothadás is. Vagy más, mert még nem is tudjuk, hogy az-e. 

"Virágzáskor tudom, hogy van károkozás de azok kihullanak a fürtből." - erről mondanál egy pár szót? Hogy is néz ez ki? Vannak a fürtökön nálam is elvirágzás után, mikor a többi bogyó már szépen elkezd gyarapodni, kis fekete "múmia" bogyókezdemények, de ezek nem annyira jönnek le maguktól, legfeljebb majd később, de idő kell neki. Viszont ezeket látom az Othellon és a Noah-n is egy másik kertben ahol nincs permetezve semmivel. Azok a fajták kb jól ellenállnak az átlagos betegségeknek ha szellősen van nevelve, de nem lennék meglepve ha pl a fekete rothadás már tudna nekik ártani. Ezekre a kis fekete múmia bogyókezdeményekre gonoltál a virágzáskori kártételnél? 

Előzmény: IsKol (20017)