satya Creative Commons License 2000.02.14 0 0 89
Kedves EsTher!
Ne gondold, hogy a Katolikus Egyház csak cölibátusban élő papokból áll. Sok-sok világi, családos ember is tagja az Egyháznak. Igy jó képe van a családos életről is.

Kedves Antisystem!
Ha abból az alapállásból indulunk ki, hogy az ember nem tud uralkodni ösztönei felett, akkor talán igazad van. De miután az ember gondolkodó lény, és a testi kapcsolat két ember önmátadó szeretetét fejezi ki, akkor nyugiodtamn megteheti az ember, hogy azt mondja, hogy most élek nemi életet. /Tudom, ez sokatok számára nem igazán elképzelhető/

Az iskolai felvilágosítás ha csak arra terjed ki, hogy hogyan kell szedni a tablettákat, akkor az nem ér semmit. Ugyanis - sokadszor szeretném elmondani - arról kell beszélni a fiataloknak, hogy mit jelent a testi kapcsolat. Arról kell beszélni, hogy mit jelent az igazi szeretet, amely a másik javát keresi, magáról elfeledkezve. Ha ezt megérti, megtanulja, akkor nem megy bele olyan kapcsolatban, amelyből "baj lehet".

Kedves heady!
Neked is elmondom, hogy az egyház nem csak a papokból áll. Sok világi, családos ember tartozikbele. Olyannyira, hogy az Eyztergom-Budapesti Főegyházmegye családreferense világi, családos ember.
Ugyanakkor egészen más egy ilyen topicban beszélni, vagy hittankönyvben, szószéken szólni ezekről a kérdésekről, és más valakivel a személyes problémájáról beszélgetni. Ugyanakkor az Egyháznak kötelessége az értékeket megmutatni a világban. Leginkább azokat az értékeket, amelyeket Isteni értékeknek tart. Ugyanis ezek akkor is értékek maradnak, ha az emberek egy rész másképp gondolja. Ha egy népszavazáson a többség arra szavazna, hogy lopni nem bűn, attól még érvényben maradna az 5. parancsolat.

más:
Arról még nem esett szó. hogy az Egyház miért mondja, hogy a nemi élet a házasság megkötése után szabad.
Azért, mert úgy gondoljuik, hogy a testi kapcsolatban egy teljes önátadás fejezősik ki, ahogy a teremtés könyvében olvassuk: a kettő egy testté lesz. Ez az önátadás pedig azzal válik egyértelművé, ha a közösség előtt kijelenti a két ember, hogy ők összetartoznak. Ezzel vállalják a közösség előtt is az egymás iránti elkötelezettségüket. És ha elkötelezték magukat egymás mellett, akkor egészen nyitottá válnak a gyermekáldásra is, nem lesz nem kívánt terhesség, öröm lesz mindkét szülő számára a gyermek várása.

Kedves perhaps!
Bár offtopic, a mesterséges megtermékenyítésnél többféle probléma van. Ha a mesterséges megtermékenyítésnál más férfi ondóját használják, akkor nem a sajátjuk a gyerek, sérül a házasság méltósága.
A mesterséges megtermékenyítésnél általában több magzatot termékenyítenek meg, és csak egyet ültetnek be. Mi lesz a sorsa a többi magzatnak - abortusz kérdéskör.
Csak éppenhogy megemlítettem két problémakört. Részeletesen olvashatsz erről a Donum Vitae kezdetű instrukcióban,/a kezdődő emberi élet tiszteletéről és az utódnemzés méltóságáról/ mely megtalálható a püspöki kar honlapján. (www.katolikus.hu)

Remélem, semmi fontosat nem hagytam ki.
Legyetek jók!
satya