Jani-wan. Creative Commons License 2022.06.13 0 0 23990

A Star Wars fórumban felmerült "Star Trek" Discovery témára válaszolva:

Én már az első szezon 6. résznél kaszáltam. Vagy az 5. résznél? Úgy sacc per kb.
Ezt a megjegyzést még máshol írtam akkoriban, most bemásoltam ide:

A Discovery-ben egyértelműen egy kiemelkedő főszereplő van. Az előző sorozatokban mindig több volt.
De sokkal nagyobb baj a karakterek kidolgozása. Egyedül a kimondhatatlan nevű hajó kapitánya, a kínai nő, aki ebben a sorozatban eddig csillagflotta tiszttől elvárható módon viselkedett. Gyorsan meg is ölték a készítők.
Eddig egy korábbi sorozat sem dobta ki a szemétbe a megelőző szériákat, hanem azokból építkeztek.
Ami ennél a sorozatnál is megfigyelhető, mit ahogy mostanában a mozifilmeknél is, hogy kényszeresen mást akarnak csinálni, talán mert az újabb generáció mindig mást akar mint az előző, akár jobb akár rosszabb, csak más legyen, és őket célozták meg ezzel a sorozattal, és a készítők is mindenáron bele akarnak vinni valamit amit ők raktak bele. Mint Abrams. Nem tud építkezni, nem tud beilleszkedni, hát akkor reboot-ol.
Ahelyett hogy megtartották volna a jót a korábbi Star Trek sorozatokból és továbbvitték volna egy ilyen látványvilággal, csináltak egy "új megközelítésben ábrázolt" Star Trek világot.
Ezért lett ez is egy látványos hulladék.
Az hogy látványos az mára már alapelvárás, és a látványvilágot összevetni a régebbiekkel óriási ostobaság, így ezt nem is tekintem meghatározónak.

Teljesen lényegtelen hogy mit mesélnek el, ha azt rossz keretek között teszik.
Ez a sorozat attól lenne Star Trek, mert a gyíkembereket Klingonnak nevezték el, a hajó a hasonlít a Star Trek hajókra, és Csillagflotta a szervezet elnevezése?
Hát szerintem nem.
És ha már itt tartunk, persze régebben is változott a klingonok kinézete, de ez a mostani változtatás teljesen értelmetlen, azon kívül hogy szerettek volna valami ijesztőbb külsejű főellenséget. Jó is lehetne, de nem kellene klingonnak hívni őket, mert ennek  azon a logikus célon kívül, hogy a klingon név használatával akarják elérni hogy a tudatlan tömegek valamilyen kapcsolatot találjanak a Star Trek világgal, semmi értelme sincs.

A legnagyobb baj hogy az egész koncepció alapjaiban más. Felrúgták a Roddenberry által létrehozott világot.
A Discovery alkalmazkodik a jelen igényeihez. A látvánnyal eladott sekélyes történetvezetéshez meg a kidolgozatlan karakterekhez, és szakít a jól felépített világképpel csak azért hogy új legyen.
Ha mást akarnak csinálni, csináljanak, de ne hívják Star Trek-nek. Mert nem az.
A Star Trek egy értékrendet, egy világnézetet képviselt. Persze mondjuk ez is, csak egy teljesen más fajtát. Összehasonlítva a kettőt az eredmény rendkívül elszomorító.

Végezetül pedig ez a spórameghajtás szerintem maga az elmebaj.
Ami eddig történt attól Roddenberry forog a sírjában. Én meg csak rosszuk vagyok tőle.