Béke van itt, nincs semmi extra, csak a szokásos. Ez még csak viszonylag laza egyet nem értés és viselkedésbeli problémák megvitatása.
Kérdésedre válaszolva (bár amire pontos választ vársz, azt én sem tudom) tavalyelőttig én sem foglalkoztam a molyokkal, tavaly és idén is már valamennyire próbáltam védekezni mert azt hittem, hogy az nekem nagy gondot okoz. Tavaly csak virágzás után, idén már virágzás előtt is kapott moly ellen szert a szőlőm (kiskert, alatta szamóca, annyira nem tolom rá a mérget, ha nem muszáj).
A tavaly év végére azt állapítottam meg, hogy nálam a moly nem tett akkora kárt, mint ahogy gondoltam. Van más is ami virágzáskor problémát okozott, a moly csak egy része volt ennek, legalább másik 2-3 szereplő is van még, ami jellemzően súlyosabb is tud lenni.
Jól elkülöníthető a moly kártétele, mert ahol van ott egy gócban elhalnak a virágok és a bogyókezdemények. Komolyan mondom, hogy bizonyos fajtáknál egy enyhe kártétel még nagyon jót is tud tenni. (ha sűrű, tömött a fürt, akkor ezzel letudva a bogyóritkítás).
Ha te ezzel szemben azt látod, hogy a fürtök komoly mértékben károsodtak (de a tünet az fontos, a csomókban megjelenő elhalt virágzat és legtöbbször a szálakon lógó hulladék jelzi) akkor persze védekezni kell ellene. Szerintem a Decis is jó, de akár felszívódóval is lehetne kombinálni (Mospilan?)
Az nagyon fontos lenne, hogy virágzás előtt időben megkapja. Nem hiszem hogy a fürt megjelenésétől rovarölőzni kellene, én legalábbis nem olvastam ilyet, sőt a virágzás előtt is opcióban javasolják a legtöbben, de főleg kiskertben, ahol jellemzően több fajta van, simán bele lehet szaladni egy olyan helyzetbe hogy az egyik már elvirágzott, a másik még sehol.
Mostanra amúgy egyre többen kötelező elemként javasolják a virágzás előtt a rovarölőt és ugyanígy a botrítisz ellen is. Botrítisz ellen én már előtte és utána is teszek bele valamit.
A tankönyvi változat az, hogy feromoncsapdával kellene figyelni a megjelenést és akkor beavatkozni. Ez biztos működne, de én még soha nem vetemedtem ilyesmire. Inkább időzítéssel és hibaszázalékkal kezelem a kérdést.