cancel Creative Commons License 2000.02.11 0 0 3
Van egy jó megoldás a dologra.

Nem másolásvédett CD-kkel, meg egyéb baromságokkal kéne foglalkozni, hanem nem kéne olyan *&^*% drágán adni a CD-ket.

Még régebben olvastam a hírekben, és feljegyeztem az adatokat:
Valahonnan elloptak 3704 db Star Wars CD-t, melynek
a nagykereskedelmi értéke 2.5MFt, kiskereskedelmi, pedig 12MFt. Vagyis egy darab ára 680, ill 3240 Ft.

Na most kérdem ha a kiskereskedő 700-ért veszi, akkor miért nem elég neki 1000-ért adnia?
Erre persze még lehet, hogy rájön ilyen-olyan jogdíj,
meg adó, akárhogy is van teljesen aránytalan.
A CD-t kb az előállítási ár 10-szereséért kapod meg.
(Ennél már csak a software jobb üzlet egyes cégeknek.)

Másfelől meg párszáz forintért nem szórakozna senki a másolással. Amikor valaminek az árát mesterségesen felviszik, az mindíg maga után vonja az ilyen dolgokat. (Hányan keresték hülyére magukat az olajjal?)

Amerikai sztárok a jogdíjaikat a Mo-on eladott példányok után is az amerikai jövedelmek szerint kalkulálják. Nem ismerem az arányokat, de szerintem egy jogtiszta példányt kevesebben másolnak le, mint ahányszorosa az usa átlagkereset a magyarnak. (Legalábbis a CD-k nagyságrendileg ugyanannyiba kerülnek, és az előállítási költség elenyésző)

A zenészt különben is csak akkor károsítod, ha amúgy megvetted volna az eredeti áron a CD-t. De ahogy az már itt alant is említve volt leginkább nem ez a jellemző. (Nem mondom, hogy soha nem veszek CD-t, de pl. egy általam kevésbé ismert albumért nem fogok 3000-et kiadni, hogy hátha tetszik.)

MP3-mal meg úgy vagyok, hogy nem tudom berakni a HiFi toronyba, sem a discmanembe, úgy meg kényelmetlen.
Haverok pedig akik MP3-ban utaznak, ha valami megtetszik utána beszerzik Audio CD-n is. (Bár néha nem a lemezboltból.)

Majd ha én járok limuzinnal, meg magánrepülővel, a
zenész pedig BKV-val akkor lehet, hogy elhiszem, hogy
tényleg kell neki ennyi jogdíj ahhoz, hogy ne éhezzen.