haliho Creative Commons License 2000.02.11 0 0 216
Kedves Lujza!

Sok mindenben egytértek avval, amit a (212) leveledben írtál. Amit az oktatásról az 1. pontodban írtál az többé-kevésbé mind jelen van, biztos vagyok benne, hogy mindegyikre lehet példát találni a Karon. Az egyes problémák pontos mértéke vitatható, de itt most nem mennék bele a részletekbe.
A 2. pontod már kétségesebb, egyik, amit Dr. W.Gy is többször leírt, én pedig történetiségében is átéltem: az egyszeri felvételi megmérettetésnek legalább annyi ellenzője, hátránya van, mint annak, ha sokat veszünk fel, és utána szelektálunk. Én még elég jól emlékszem a régebbi felvételik izgalmára, a rémtörténetekre, hogy egy-egy tehetséges fiatalnak egy idŐjárási front, influenza vagy fogfájás törte derékba az életét, mert e miatt elszúrta a felvételijét. A másik, hogy megváltozott a fiatalok életviteli stílusa. Nem általános még, de megjelent egy réteg, akik egymás mellett több egyetemet is végeznek, akik - mint már írtam - kihasználják a lehetőségeket, dolgoznak, vállalkozásba kezdenek, stb. Tőlem ez elég idegen, én is abban nőttem fel, hogy az ember igyekszik egy jó egyetemre bejutni, utána azt igyekszik tisztességesen elvégezni, majd elmegy egy vállalathoz. Te is hivatkozol leveledben arra, amit különben én írtam, hogy nálunk nincs meg a pályamódosítási kultúra. Nos annyiban módosítok, hogy megjelent a fiatalok egy rétege, akik már tanulják, sőt gyakorolják is ezt. Nekik nagyon előnyös ez a helyzet. Sajnos azok, akiknek kisebb a tehetségük, az állóképességük, kudarctűrő képességük, a pályamódosítási kultúrájuk, azoknak nem jó, nyomasztó ez a helyzet. Az én személyes véleményem, hogy rövidtávon nem lehet a felvételit visszacsinálni. Két ponton látok én előrelépési lehetőséget (de rajtam nem sok múlik):
- a felvételi részleges visszaállítása, tehát a puszta középiskolai pontduplázás helyett legalább valami minimális mérése a természettudományos gondolkodásra való képességnek, a műszaki érzéknek. (Magyarán a legkevésbé idevalók kiszűrése valamilyen módon.)
- a bejutottakat egyrészt figyelni, hogy ki közelít a lehetőségei végéhez, és támogatni valamilyen módon a pályakorrekcióban azokat, akik erre saját maguktól nem képesek, másrészt lerövidíteni ezt a hosszas agonizálást, amit a kreditrendszer lehetővé tesz.

Amivel viszont nem értek egyet a leveledből az a sejtelmes befejezés:
"Csak persze ezek ellen a valtoztatasok ellen sokak jol felfogott erdekei szolnak, masok meg azt mondjak, ha en is kibirtam, mas is kibirja."
Ez a "sokak jól felfogott érdekei" valami cinikus összeesküvésre utalnak, ami nincs. Sok embert ismerek a Karról ezek közül hirtelen egyet se tudnék említeni, aki jobb oktatói, mérnöki meggyőződése ellenére, saját jól felfogott önös érdekéből egy rossz rendszert erőltetne, tartana fenn. Nálunk is vannak olyanok, de még ez is a kisebbség, akiket érdekeik erősen befolyásolnak abban, hogy mit tekintsenek jónak egy nem egyértelmű helyzetben. Én még nem láttam olyan tyúktenyésztőt, aki ne lett volna meggyőződve arról, hogy a baromfihús a legegészségesebb. De ez a monstre, cinikus összeesküvés a hallgatók, a társadalom ellen nem létezik.
Ismét előhoznám, bár nem voltál fogékony erre a vonalra, hogy vannak elég erős társadalmi kényszerek. A magyar felsőoktatásban a hallgatók létszámát növelni akarják, akarták. Ez felveti az elitképzés, tömegképzés problémáját is. A nemzetközi pénzügyi szervezetek inspirációjára átvilágították a magyar felsőoktatást, előálltak többek közt az oktató/hallgató arány című rémtörténettel, ez is egy szeg volt a tantermi gyakorlatok koporsójába. A legtöbb kormányzatnak van valami jó ötlete, amit az oktatáson kipróbál. Ezek egy része valóban jó, a többi...

Mindamellett én úgy érzékelem nagyon távolra kerültünk szegény bp halálától. Nem hiszem, hogy Te komolyan gondolhatod, hogy pl. 1. pontod elemeinek többsége bármit is változtathatott volna a tragédián. Az pedig, hogy mi történt volna, ha szegényt nem veszik fel a BME-re, egy olyan fikció amiről mindegyikünk azt gondol, amit akar.

Ez a vita egy ideje a BME-n folyó oktatásról szól, ami megér egy vagy akár több vitát is, de nem ez alatt a topic cím alatt.

Üdv:
haliho