Ez szerintem bizonyos szempontból igénytelenség, de lehet, hogy csak nem értek hozzá vagy máshogy van.
Én sem értek hozzá, de valószínűleg a helyszűkével lehet összefüggésben a dolog: a dekóder kimenetét korrektül változtatható feszültségűre megcsinálni feltehetőleg igényelne néhány böhöm-alkatrészt (simítókondit, vagy -- valamiféle step-down tápegységet feltételezve -- egy nagyobb tekercset). És itt a "böhömöt" úgy kell érteni, hogy manapság egy 16M-s, 8 digit. kimenetes, motorvezérlős, a motor sebességét is mérni képes, hangkimenetes, SuSi-interfészes, egy-két bemenetet is tartalmazó dekóder alig nagyobb, mint egy hüvelykujj-köröm; e mellé hozzácsapni egy step-down tápot azért minimum másfélszeresére növelné a méretet.
A fentieket mérlegelve a dekódergyártók pedig úgy lehetnek vele, hogy egy 12VDC-re méretezett motornak csak nem lehet akkora nagy baja, ha 13-14-15V-ot kap impulzusszerűen -- felül rá így nagyobb nyomatékkal is tud indulni. Nem tudom, hogy milyen lenne a lassúmenete egy simított egyenárammal vezérelt motornak...
Aztán a csuda tudja. Előfordulnak itt a fórumon olyanok is, akik világszínvonalú dekódereket terveznek-programoznak-gyártanak, ők talán elmondják :)