Szia. Szóval ez úgy volt, hogy ősszel ledugtam a gyökeres oltványt és következő évben hajtott 2 db 3-4 méteres hajtást. Ezeket vágtam vissza 2x12 rügyre ami nem sok, kb 1-1,5m. Komolyan azt mondod, hogy az egyik 3 méteres hajtást tőből el kellett volna távolítanom, a másik 4 méteres hajtásból hagyni 2 rügyet? A 12 rügyből egyébként 3-4 hajtást szerettem volna meghagyni, így is tettem, ez a 2x3-4 hajtás nem fejlődik most és a képeken látható módon néz ki.
Nyilván amatőr vagyok és próbálok tanulni, de a legjobb lehetőség momentán követni a YT-on a csemegeszőlősöket, Borisz, Kulicz és néhány ukrán szőlőst is követek, fordítóval szoktam nézni.
Csupán a hosszú szálvesszővel túl lehet terhelni egy tőkét? Én azt hittem a terhelés a fürtöket jelenti, meg a hajtásokat amik hordozzák őket, és én azt becsületesen kiválogattam amikor kb 10-15 centisek voltak. Pl. ha lugast szeretnék kialakítani, nem hagyhatok meg első évben egy 2 méteres hajtást és annak a felső két rügyéből tovább emelni a következő évben? Persze minden mást le kell róla takarítani, de ha elég erős az a 2 méteres vessző, beérik őszre, akkor sem hagyhatom meg?