csíkos-háTTú Creative Commons License 2022.05.28 -2 3 31796

"...mivel a DCC 20-40 V közötti feszültségtüskéket tud generálni például a zárlat utáni visszakapcsolások során,..."

Ritka nagy vacak lehet az ilyen! Láttam már csodákat, de azért alap esetben ez nem igaz. Még a legócskább ROCO 10761 sem csinált ilyesmit, ha nem volt hibás eleve. Jól működő készülékek ezt nem csinálják. Egyébként is, csak akkor kapcsolja be a sínjelet, ha a saját, belső tápfeszültsége már stabilizálódott, hogy az ilyen un. bekapcsolási tranzienseket távol tartsa a síntől.

"Nyilván füstöl a 10-16 V-os füstölő mint ha nem lenne holnap a 16 V-os sínjelnél, ..."

Azt elfelejtetted, hogy én ezt arra az esetre írtam, ha szabályozzuk a dekóderben a füstölőt, a  modell mozgásának megfelelően. 16V DCC sínfesz esetében, ha álló helyzetben mondjuk 60%-ra szabályzod le a dekóderrel a füstölőre jutó feszültséget - pontosabban szólva teljesítményt! - akkor az már nem fog működni, mert kb. 10V-t fog adni neki a dekóder, azzal meg nem fűt fel. Tehát az "eszmefuttatásom" arról szól, hogy pl. ZIMO dekóderek esetében a füstölőt vezérlő AUX kimenetbe beprogramozzuk a 72-es értéket, és a CV137, CV138, CV139 értékkel meg beállítjuk az álló helyzeti, menet és gyorsítási füstöt. Ha ezt nem tesszük meg, csak egyszerűen ki- bekapcsoljuk a füstölőt a dekóderrel, akkor igazad van. Csak, ha már digitális a rendszer, és a dekóderünk képes a füstölőt a valósághoz jobban közelítve vezérelni, akkor miért ne tegyük meg?

"Egy jól megépített asztalon a sínfeszültség gyakorlatilag sehol nem függ az erősítőtől való távolságtól."

Ez így van, Csak nem véletlenül írtam le, hogy egy félreeső csonkavágány ütközőbakja rejtette az egyébként 3,5m hosszú, kétvágányos H0 asztal egyetlen árambetáplálási pontját! Aztán ment a nagy csodálkozás, hogy nem megy semmi sem úgy, ahogy kellene... Neked, meg nekem, meg sokunknak az, hogy több ponton is betápláljuk a pályát, az természetes. Viszont sokaknak meg nem az, szajkóznom is kell a műhelyben, amikor valami rendellenes működésről beszélünk éppen valakivel.

"Az üres füstölő szakadás, ilyenkor nem folyik áram, tehát a dekóder nem érezhet semmit."

Abban az esetben, ha már kiégett szegénykém. Egyébként típustól függően, hidegen 40-110Ohm ellenállást tudsz mérni rajta, vagyis hiába nincs benne olaj, a dekóder AUX tranzisztorán folyik majd kollektor áram, ha bekapcsolod a kimenetet. Ergo, fűteni fogja a semmit.

"A kérdező eredeti problémáját mindenképp ki kellene vizsgálni,..."

Persze, és itt vissza is lehet kanyarodni oda, hogy a pálya áramellátása rendben van-e? Ugyanis jól kötötte be, legalábbis a leírása alapján, és reméljük nem vétett zárlatot egy szigeteletlen kötéssel.

Egyébként az is lehet, hogy túl gyorsan töltötte fel a füstölőt olajjal, és lett benne egy légbuborék, amit meg ki kellene fűtenie magából. Innen messziről csak azt tudod neki tanácsolni, hogy nézze át a pályát, a modell áramszedését, meg a füstölőt magát. Sokat segítene, ha tudnánk egy áramfelvételt is bekapcsolt füstölő esetében, de erre csak a fekete Z21, a Tran ZF5/HR3 képes, meg a Digikeijs DR5000, igaz ez utóbbi nem azonnal írja ki az áramfelvételt, csak késve.

Szóval, innen nem tudjuk! Ha látnám a modellt a műhelyben, hogy mit művel a dekóder bekapcsolt füstölőnél (értsd: mérem az áramfelvételt), akkor előrébb lennénk. De az nem megoldás semmire, hogy egy ócska trafóval (ROCO 10725) felküldjük a DCC sínfeszt az egekbe, ráadásul szabályozatlanul, hogy lássunk mi történik. Ilyenkor szokott a dekóder, vagy más elektronika füstölni a Seuthe helyett.

Nem bántásból írtam ám, ezek mind szerviz tapasztalatok, az utolsó betűig.

Előzmény: benbe (31793)