Valóban, a Juryo - Makushita "átjáróház" elég egyértelmű volt most a Natsu - Nagoya relációban és
eszerint a Haru - Natsu 2022. alkalmával tapasztaltnál (2 visszalépő - 2 előre lépő) most szigorúbbak (vissza-lépés), illetve bőkezűbbek (feljebb-jutás) voltak az illetélesek. Igaz, hogy ezen a ponton elég egyértelműek voltak a rangsorolást kiváltó eredmények mindkét fekső osztályban.
Ugyanennyire, ha nem még ígyebbül tartogat izgalmakat ez a Makuchi - Juryo relációban. Ami a "tetőröl" vissza-(le)-lépést illeti, eléggé egyértelműek az előzmények, ami egyfelől a tornán teljesítetteket illeti (kiváltképp Azumaryu-t, Kotokuzan-t és Kagayaki-t esetében) és akit leginkább sajnálok, a visszalépett
Ishiura esetében is nyilvánvalónak látszik a következmény. Számomra a Makushita legnagyobb izgalma
az ide "száműzött", és jobb napokat látott Asanoyama majdani szereplése egy meglehetősen hosszú kihagyást, üresjáratot követően.
Annál érdekesebb az ütgynek a Juryo-ból feljutás része. Előbbinek megfelelően és mert nem lesz olyan,
aki megfelelő eredménnyel zárta ugyan a Natsu-t, ámde valami egyéb, nyíomós okból visszavonulna a
Nagoya előtt, így papírforma szerint - habár mindketten, éppenhogy "megugrották a lécet" egy minimál kachi koshi-eredménnyel, ám mégis, a korábbi tapasztalat alapján ez is elegendő lehet a felkerüléshez a két oszlop (E és W) elején rangsoroltak esetében és elég egyértelműnek látszik a két korábbi, ugyancsak Makuchi beltag (J2W és J3W) visszatérése is, habár utóbbitól mindenképp többet vártam volna a Natsu
Basho-n. Paradox módon a két legjobban teljesítő (Juryo Yusho és Doten számára) most még J6 rangból
sem adatik meg egy feljebb jutás esélye - gondolom.
Végül - szerintem -érdekesen alakulhat a Makuchi - ban a Sanyaku névsora és beosztása is, már ami a Sekiwake és a Komusubi csoportokat illeti. Az Ozeki-k esetében mindenképpen rányomja a bélyeget az esélyekre, hogy ketten közülük a puszta Ozeki létért kküzdhetnek, míg Takakeisho sem alhat nyugodtan
a heya - beli ágyikójában, mert ő is éppen-csak megugrotta a lécet a Natsu-n. A kérdés itt az lesz, hogy Kiribyama és Takanosho milyen rangból folytathatja. Ám szerintem az biztosnak látszik, hogy a Sanyaku létszáma a jelenlegi 8 - ról leg-kevesebb 10 - re hízhat. Így pedig 32 (2 x 16) küzdhet majd, a Maegashira csoportban