diginewl Creative Commons License 2022.05.27 -2 2 31791

Minden Szavad igaz. Ezért jó a modellezés. :)

Neked is vannak füstölőid, legalább egy, így tudod, láttad hogyan működnek. (ha ez az előző mondat esetleg nem lenne igaz, akkor persze elméletben beszélhetünk mindenről. Erre van sok vicc :))

"Mivel a DCC esetében a sínfeszültség, és így a füstölőre jutó feszültség állandóan 16 V vagy afölötti"

Azám! Olyan jó, hogy pont CsíkosM lehozott itt előbb egy eszmefuttatást. Ebből ez egyáltalán nem egyértelmű. A DCC központtól és betáptól függően felvehet sokféle állandó értéket adott pályán.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=161609482&t=9043718

Sőt, ha csak 16 V akkor nem igazán fog füstölni, akkor csak kezdi.

Sőt-sőt, ha a szerencsétlen modellező a füstgenerátor egyik pólusát a sínre köti (6 pólusos csatlakozók esetén), akkor aztán várhatja a füstöt.

">Alatta nem"

Nézted már hogyan füstöl egy Seuthe a megadott feszültség alatt? Nagyon viccesen, talán egy kis vékonyka csík száll fel, vagy belül látszik valami füstféle.

"A DigiSound dekóderek dinamikus füstöt tudnak" Ez így van! A digidrive is. Nagyon jól lehet vele takarékoskodni a füsttel, mert akkor fogyaszt, amikor indul a gőzös. 0,2ml anyagnál ez fontos!

"És egyébként minden tapasztalat szerint működik is." Igazad van, amikor megjelent a roco magyar gőzöse, és vették bele a digitális füstölőt (nr 23) a topiktársak (nem ma volt), aztán az mégsem működött, csak amikor kicserélték nr22-re, az mi lehetett?

"Már több mint 20, de lehet, hogy 30 éve nincs fűtőszál a Seuthe füstölőkben." Tényleg nem tudom mi van benne, de valami felmelegíti az olajat - pongyola voltam. Annak viszont nem tesz jót az üresjárat. Ezt a gyártó oldalán olvastam: "Im Digitalbetrieb sieht das anders aus, denn hier liegt immer die volle Spannung am Dampfgenerator an. Natürlich ist auch in diesem Fall der Dampfgenerator so ausgelegt, dass er die Höchstspannung im Trockenlauf verträgt. Trotzdem empfehlen wir – wenn möglich – den Dampfgenerator abzuschalten, wenn er leer ist. Das verlängert auf jeden Fall die Lebensdauer. Nem ajánlják, de biztosan én nem értek németül.

">22-es az arany középút H0-ban digit-ben is

Az NMRA ajánlás 14 V."

Ezt nem értem? Mint a vicc: Mennyi? 30. Mi 30? Mi mennyi?

Az NMRA mire 14V? Analógra? DCC-re? Ha DCC-re akkor hogyan kerül(het) a sínbe 16V? A seuthe nr22-t írtam itt mint arany középutat. 10-16V Ez valahol benne van az NMRA ajánlásban is, de már tényleg nem vagyok biztos semmiben.

"És az mindegy, hogy ez egyen- vagy váltófeszültségű bemenet feszültsége volt-e." Sok központban nincs belső feszstab rendszer, így nagyon is függhet a táptól a sínfeszültség.

Van valami számítási képlet, hogy ha egyenirányítjuk a váltóáramot (AC), /nem a DCC-t/, akkor akkor pl 16V AC graetz hídon, pufferelve (ez van minden erősítőben a bemenetnél), akkor több lesz a DC belőle. (Gyök2-vel 1,41-el kell szorozni - ez általában ki is jön, ha megmérem, de lehet én tévedek).

A kérdező eredeti problémájára próbáltam reagálni, de nem sikerült:

Előfordulhat, hogy üresjáratban túlmelegszik a füstölő, és ez nem tetszik a dekódernek - talán rövidzárlat/túlterhelés keletkezik. Vagy működés közben a melegedés miatt valamihez hozzáér a füstölő. Csuda dolgok tudnak előfordulni - főleg a cicergő hang zavar, mert az valami vékony érintkezés, amin berezonál a 8KHz, ezt halljuk.

Előzmény: benbe (31786)