Részemről a zárónap legérdekesebb monmentuma a Takanosho - Sadanoumi összecsapás volt. Azt már korábban is észleltem, hogy Takanosho azzal "művel csodát", hogy az ennyire egybites, egydimenziós sumo-jával hogyan képes a Sanyaku-ban, illetve annak környékén megmaradni, de anit ma Sadanoumi
művelt vele, az mindent vitt nálam. Pedig az ex - Sekiwake szemmel láthatólag is"tűl nagy mellénnyel"
jött ki a pályára, de ahogy egy tősgyökeres Maegashira leiskolázta, az nekem maga, az újdonság volt.
Ha másért nem, már ezért is érdemes volt leülni a TV elé a zárónapra. Wakatakakage ma megmutatta,
hogy még ha egyszer kissé köhögősre sikeredett neki ez a torna, ha valaki hát Ő tudja, hogy hogyan és
mivel lehet kicselezni az Abi-féle lerohanó stílust és erőszakosságot. Üdítő szinfoltja volt a mai napnak
a meccsük. A két Ozeki meccsében az volt érdekes, hogy el lehetett tünődni, hogy Shodai, ha a többi
napon csak fele-harmada ennyi akarást - szívet tett volna bele a kalapba, mára nem ilyen gyalázatos végeredményhez kellett volna asszisztáknia. Szerintem Takakeisho ma eltökélte, hogy nem lesz egy
olyan tragikomédiának tevőleges részese, hogy egyazon nagy tornán egyszerre három Ozeki-t kelljen
szégyenpadra ültetni. Persze az ő "éppenhogy" kachi koshi-ja se egy fényes eredmény, azt meg kell
adni.
A vége pedig ... Az biztos, hogy Terunifuji odaállt, mert Sadanoumi sznte kikaparta neki a gesztenyét. és
ha egyszer már fel volt neki dobva a labda, hát Ő leütötte. Ráadásul még mákja is volt, mert nem kellett megerőltetnie magát, legalábbis Mitakeumi most (is) csak látványnak volt a pályán (ellentétben a Hatsu
Basho zárónapján, a zárónapon történtekkel, ahol a Hatsu Yusho és persze az Ozeki rang volt számára a
tét). Igazából azon tűnődtem, hogy az Ozeki egyáltalában minek jött ki a színfalak mögül, mert nem sok
köze volt ahhoz, ami a pályán ma történt.
Shohozan szerintem is búcsúzni fog (már 38 éves) és nem sok időt és lehetőséget jósolok Kaisei-nek
sem.(Ő is elütötte már a 35 - öt, mint ahogy Takarafuji ketyegője is itt tart). A Juryó-ban elsősorban az érdekelne, hogy vajon meddig tart még Enho "mélyrepülése" és még lejjebről mikor indulhat visszafelé Asanoyama.